Alleen SGP zeker van deelname coalitie - Radio 350

Alleen SGP zeker van deelname coalitie

Geplaatst op: 30-03-2006 |


Door Karel Platje


Eigenlijk kan er nog maar één coalitie tot stand komen in Rijssen-Holten: van de SGP, samen met CDA, PvdA en ChristenUnie. Een vijfpartijencoalitie, zoals de informateur voorstelde, zit er niet in. Een coalitie zonder SGP evenmin, zeker niet nu Ben Beens de verdere gesprekken leidt. De vijfpartijencoalitie was een zwaktebod van de informateur, maar toch ook weer niet. Schuurman constateerde, verkiezingen of niet, dat de partijen het eigenlijk wel goed vinden zoals het nu is: een vijfpartijencoalitie met vijf wethouders. Maar aangezien ze het er met elkaar ook over eens zijn dat vijf wethouders wel wat veel van het goede is, moet er dus wel een partij sneuvelen. En dan ligt het voor de hand dat Gemeentebelang dit lot treft.
Schuurman kwam met drie mogelijke coalities. De gewraakte vijfpartijencoalitie, een coalitie waarbij alleen Gemeentebelang buiten de boot valt en de verrassende coalitievariant zónder de SGP. Zonder de SGP, met zes zetels de grootste raadsfractie, gaat niet meer. De PvdA voelde daar wel voor om te voorkomen dat de reformatorische invloed van SGP en ChristenUnie in een college met vier wethouders te groot zou worden.
Fractievoorzitter Ben Beens leidt nu de verdere gesprekken over de coalitievorming. Daarmee heeft de SGP nu alle troeven in handen na het vertrek van Schuurman, de informateur van CU-huize. Pas als Beens er niet in slaagt een coalitie te vormen, ontstaat weer een situatie waarin de SGP buitenspel kan worden gezet.
Blijft die andere, door Schuurman aangedragen coalitiemogelijkheid van de SGP als grootste, de PvdA als de enige met zetelwinst bij de verkiezingen, het CDA en de ChristenUnie. De SGP had op méér gerekend bij de raadsverkiezingen, maar bleef op zes zetels steken. De PvdA wist zich naast het CDA te nestelen beide partijen hebben nu vijf zetels. Bij het CDA werd opgelucht gereageerd. Hier was op zetelverlies gerekend. De ChristenUnie had juist, evenals de SGP, op een extra raadszetel gerekend. Alle vier zijn ze dus, in meer of mindere mate, tevreden met het resultaat van de jongste verkiezingen.
Maar dat geldt ook voor Gemeentebelang, de partij die nu buiten de boot dreigt te vallen. Algemeen werd verwacht dat het, vooral in Holten gewortelde Gemeentebelang één, wellicht zelfs twee zetels zou verliezen. De VVD, met eveneens een flinke Holtense achterban, voerde een felle campagnestrijd die vooral tegen Gemeentebelang gericht was.
Maar Gemeentebelang wist haar drie zetels te behouden, terwijl de VVD één van de eveneens drie kwijt raakte. De VVD telt inmiddels niet meer mee bij de coalitievorming, Gemeentebelang nog wel. De kans is echter klein dat de partij opnieuw een wethouder mag leveren. Als dat al gebeurt, is het omdat de PvdA er op staat dat niet de ChristenUnie maar een Holtense partij mee mag doen.

Ga terug...