Kringloop haalt grofvuil op in hele gemeente - Radio 350

Kringloop haalt grofvuil op in hele gemeente

Geplaatst op: 30-03-2006 |RIJSSEN - Kringloopbedrijf ’n Roondgaank haalt met ingang van volgend jaar het grofvuil in de gemeente Rijssen-Holten op tegen een kostendekkende vergoeding van 20 euro. In Holten moet grofvuil nu nog naar de stortplaats worden gebracht, Rijssense huishoudens betalen ’n Roondgaank een klein bedrag voor het ophalen. Met ’n Roondgaank is afgesproken dat het kringloopbedrijf niet alleen in de gemeente het grofvuil op aanvraag aan huis ophaalt, maar dat het ook de stortplaatsen in Rijssen en Holten bemant. Daar zitten nu nog medewerkers van de gemeente op. Eén arbeidsplaats vervalt, de overige medewerkers gaan met ingang van het nieuwe jaar ander werk doen.
Omdat ze dan geen zaterdagdiensten meer draaien, krijgen ze begin 2007 een éénmalige uitkering die gelijk staat aan wat ze in 2005 extra verdienden door op zaterdag te werken. Die compensatie voor de betrokken medewerkers kan er wel af, want de gemeente bespaart dan zo’n 47.500 euro op jaarbasis. Voor de huishoudens in de gemeente Rijssen-Holten betekent dat een verlaging van de afvalstoffenheffing met 3,50 euro.
Meet het kringloopbedrijf is afgesproken dat de openingstijden van het afvalbrengpunt in Holten gelijk blijven. Die van Rijssen worden aanzienlijk verruimd. Nu kan daar op doordeweekse dagen alleen ’s middags en op zaterdagmorgen afval worden gebracht. Straks wordt dat dagelijks van 9 tot 17 uur, op zaterdag van 9 tot 15 uur. ’n Roondgaank mag dan de mensen leveren, de opbrengst van het betaald storten gaat nog steeds naar de gemeente. Voor het ophalen van grofvuil mag het kringloopbedrijf 20 euro rekenen. Dat is een voorlopig, als kostendekkend beschouwd bedrag.
Met het inzamelen van glas en papier wordt gestopt, maar ’n Roondgaank neemt wel het ophalen van klein chemisch afval over van de gemeente. De opslag daarvan blijft in handen van de gemeente, ook vanwege de afspraken daarover met buurgemeenten waar de Rijssense chemokar ook komt.
Het kringloopbedrijf krijgt een jaarlijkse vergoeding van 165.000 euro per jaar voor het overnemen van de beide afvalbrengpunten en het ophalen van klein chemisch afval. ’n Roondgaank huurt nu een loods bij het Rijssense afvalbrengpunt. Met de gemeente is echter overeen gekomen dat er vlakbij een nieuwe loods wordt gebouwd, die het kringloopbedrijf ‘om niet’ mag gebruiken. Dat kost de gemeente jaarlijks 22.000 euro.
Het kringloopbedrijf is akkoord met deze regeling, aldus wethouder J. Ligtenberg van Openbare Werken. Er ligt zelfs al een contract dat beide partijen hebben geaccepteerd. Er zit nog wel een addertje onder het gras, want de nieuwe regeling voor de afvalbrengpunten en het ophalen van grofvuil gaat alleen per 1 januari volgend jaar in als de gemeenteraad er vóór nog 1 juli z’n goedkeuring aan geeft.

Ga terug...