Kulturele Raad: 1 beeld per 2 jaar - Radio 350

Kulturele Raad: 1 beeld per 2 jaar

Geplaatst op: 10-04-2006 |

Kulturele Raad mag geen extra beeld aanschaffen

RIJSSEN - Eén beeld in de twee jaar is voldoende. De Kulturele Raad Rijssen (KRR) mag van de gemeente dan ook niet méér geld reserveren voor de aanschaf van beeldende kunst, al helemaal niet als dat ten koste gaat van het budget voor klassieke muziekevenementen.
De gemeente subsidieert de KRR en die moet achteraf verantwoording afleggen over de besteding van het geld. Daarbij bleek dat de KRR twee jaar achtereen geld over heeft gehouden. Het was de bedoeling daarvan een beeld te kopen. Het gaat om een ‘extra’ beeld, want de KRR krijgt al geld van de gemeente om eens in de twee jaar een beeld te kopen.
Het college van burgemeester en wethouders vindt het niet juist dat de KRR bijna zes mille over houdt in twee opeenvolgende jaren, omdat dit geld aan klassieke muziekevenementen besteed moest worden. Over 2003 moet de KRR daarom een kleine drie mille terug betalen.

Budgetsubsidie
Dit collegebesluit komt niet uit de lucht vallen. ‘We hebben er als college tot tweemaal toe over gesproken. Tussendoor is er overleg geweest met de Kulturele Raad. We zijn uiteindelijk overeen gekomen dat we overstappen op een budgetsubsidie’, legt cultuurwethouder Willem ter Schure uit. Verstrekt de gemeente een budgetsubsidie, dan wordt voor een periode van telkens vier jaar vastgelegd wat de KRR voor het geld moet doen. Daarbij gaat het onder meer om 2.723 euro die besteed moet worden aan klassieke muziekevenementen.
Ook wordt van de KRR verwacht dat die het toekomstige stichtingsbestuur van het Parkgebouw adviseert bij het opstellen van de seizoenprogramma’s. De KRR mag om het jaar een beeld aanschaffen. De VVV is daar blij mee, want die wil graag een beeldenroute. Maar bij de gemeente zijn ze minder enthousiast.

De door de KRR aangeschafte beelden worden namelijk gemeentelijk eigendom en dat betekent dat de gemeente opdraait voor het onderhoud.

Ga terug...