Nieuwe coalitie wil drie wethouders - Radio 350
Nu op Radio 350
10:00 - 12:00 uur
350 RegioRuil
Playing
Straks
12:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Nieuwe coalitie wil drie wethouders

Geplaatst op: 13-04-2006 |De gevormde coalitie van PvdA, CDA en GemeenteBelang wil het met drie wethouders zien te redden. De partijen sluiten echter niet uit dat het te vormen college toch zal aandringen op een vierde wethouder.


RIJSSEN
Na bijna een maand onderhandelen vinden PvdA, CDA en GemeenteBelang het welletjes. ‘Dit is niet onze favoriete coalitie, maar het is niet anders’, constateerde PvdA-fractievoorzitter Remi Delahaije gistermiddag. De drie partijen belegden een persconferentie om duidelijk te maken dat de zoektocht naar een vierde coalitiegenoot is gestaakt.
De ChristenUnie haakte zaterdag af en gisteravond zag ook de SGP er geen heil meer in. PvdA, CDA en GemeenteBelang hebben een meerderheid, zij het nipt met slechts één stem. Het zal dus op discipline aankomen. Niet alleen qua standpunten, maar zeker ook wat de aanwezigheid van de raadsleden betreft. Eén afwezige, en de stemmen staken.
De drie willen het daar liever niet op laten aankomen. Daarom wordt bij herhaling benadrukt ‘dat we niet willen provoceren’. Een koopzondag zit er bijvoorbeeld niet in, ook al zijn SGP en ChristenUnie straks niet meer aan de collegetafel te vinden. ‘Dat is zelfs voor ons niet acceptabel’, aldus Delahaije.
Anderzijds willen de drie elkaar op cruciale punten de nodige vrijheid gunnen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het bedrijventerrein in het Holtense Lokerbroek. PvdA en CDA zijn voorstander, maar GB moet er niks van hebben. Komt het tot een stemming, dan moeten de benodigde stemmen vóór dus bij de oppositie worden gevonden. Volgens fractievoorzitter Ab Hofhuis van GB is dat ‘geen probleem’.
Van de vier huidige wethouders valt alleen de SGP’er Jan Ligtenberg af. Janneke Flim-Gerritsen van de ChristenUnie zit al een dik jaar ziek thuis. Hans ter Keurst (PvdA), Wim Stegeman (CDA) en Willem ter Schure (GB) worden maandag 8 mei opnieuw als wethouders geïnstalleerd.
Ondanks het stellige voornemen het de komende vier jaar bij drie wethouders te houden, laat de coalitie de mogelijkheid van een vierde wethouder open. CDA’er Hennie Kuipers meent dat burgemeester Bort Koelewijn ‘sowieso meer werk kan verstouwen’. Wellicht biedt de nieuwe portefeuilleverdeling soelaas en moeten, ook weer volgens Kuipers, ‘de ambtenaren meer worden aangestuurd’. Maar wat als dit allemaal niet voldoende blijkt te zijn? De coalitiegenoten erkennen dat ze het probleem van een eventuele vierde wethouder voor zich uit schuiven, in de hoop dat het zover helemaal niet hoeft te komen. ‘Dat zien we dan wel weer’, constateert Kuipers.
Het nieuwe raadsprogramma is nog in de maak. Grote veranderingen staan niet op til. Delahaije: ‘We willen dat ook de oppositie van SGP, ChristenUnie en VVD zich daar in herkent.’

Ga terug...