Beusebergse boake wint alles - Radio 350
Nu op Radio 350
10:00 - 12:00 uur
350 RegioRuil
Playing
Straks
12:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Beusebergse boake wint alles

Geplaatst op: 20-04-2006 |


HOLTEN - De fraai ronde houtstapel op De Beuseberg werd zondagavond aan alle kanten aangestoken zodat ze mooi gelijkmatig zou opbranden. Een beetje jammer was het wel. Er was immers zoveel moeite voor gedaan. De bouwers wonnen zowel de wisselbeker voor de grootste als de mooiste boake. Bij de rondgang van de jury zaterdagmiddag langs de Holtense boakes was het terrein mooi droog. Dat was zondagavond na flinke regenval wel anders. Velen bleven daardoor op de weg staan kijken. Zoals een stel uit het westen dat hier een weekendje doorbracht. De twee hadden net in een restaurant een hapje gegeten en tsja, dat doe je niet met laarzen aan.
Behalve het terrein was ook de Evertjesweg dichtgeslibd, maar dan met auto’s van nieuwsgierigen die te lui waren om het vehikel verderop te parkeren, zodat niemand, bijvoorbeeld een ambulance, er last van zou hebben.
De organisatoren maakte dat allemaal niet uit. Zij liepen apetrots rond de boake of stonden de vele persvertegenwoordigers uit stad en land te woord. Zoals Rik Markvoort, die onderwijl de allerjongste helpers wat muntjes toestopte die in de grote feesttent konden worden verzilverd. De jongens hebben vanaf januari hout naar het terrein helpen slepen. ‘Het is voor het eerst dat we zulke jonge jongens, van acht tot twaalf, er bij hadden. Heel leuk. Ze waren bloedjefanatiek. En het geeft hoop voor de toekomst’, aldus Markvoort.
Gevulde eieren
Het blijft een mooie traditie. Op de zaterdag voor Pasen rijdt een bus langs de buurtschappen. Overal worden de opmeters en beoordelaars zo gastvrij mogelijk ontvangen. Met een borrel of een biertje en met hardgekookte, gevulde of chocolade-eieren of andere lekkere hapjes.
Met passende egards werd de jury zaterdag ook in de buurtschap Holterbroek begroet. Toen werd meteen duidelijk dat de bouwers die vorig jaar nog de mooiste boake hadden, dat dit jaar niet zouden redden. Het takkentoefje bovenop de bult zag er wel grappig uit, maar dat was eigenlijk uit nood geboren. De boake hoort mooi groen te zijn, met afhangende dennentakken. Een bouwer vertelde dat ze dit jaar feitelijk voor spek en bonen meededen. ‘Het terrein was zo nat en glibberig, dat de top niet mooi kon worden afgewerkt.’
Meestal strijden, zei jurylid Bert van Eijk, De Beuseberg en Holterbroek om de schoonheidsprijs, terwijl Espelo en Dijkerhoek de grootste willen zijn. Dat moet niet worden verward met de hoogste. De inhoud van de stapel wordt bepaald aan de hand van de omtrek en de hoogte. Het gaat uiteindelijk om het aantal kubieke meters.

Uitslag paasvuurcompetitie:
De inhoud van De Beuseberg was 2585 kuub. Tweede was Espelo (2428) derde Holterbroek (2238) en vierde Dijkerhoek (2114).
De bokaal voor de beste ontvangst ging naar Dijkerhoek. De jongens hadden het daar helemaal zelf geregeld, zonder dames in te schakelen.

Ga terug...