Rijssenaar krijgt werkstraf voor mishandeling - Radio 350
Nu op Radio 350
10:00 - 12:00 uur
350 RegioRuil
Playing
Straks
12:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Rijssenaar krijgt werkstraf voor mishandeling

Geplaatst op: 26-04-2006 |


RIJSSEN/ALMELO - ‘U bent geen crimineel, maar gewoon een jongen die iets stoms heeft gedaan en daarvoor op zijn donder moet hebben. Laat dit de eerste en laatste keer zijn dat ik u hier zie.’ Zo luidde de waarschuwing van de politierechter G.A.G.P. Derks aan het adres van de Rijssenaar A. (31). Over wat er op die bewuste 26e februari precies is gebeurd, was gistermiddag nauwelijks enige discussie in de rechtbank in Almelo. De Rijssenaar gaf grif toe dat wat was begonnen als een geintje behoorlijk uit de hand was gelopen.
Toen twee agenten die dag reageerden op een melding van overlast in het centrum van Rijssen lieten ze hun surveillancewagen met open portier en draaiende motor langs de kant van de weg staan. A. zag zijn kans schoon, stapte in en ging er met de politiewagen vandoor.
Na een korte achtervolging, waarbij hoge snelheden werden bereikt, stopte A. en koos het hazenpad. Hij werd echter al snel achterhaald door twee agenten. Toen die hem probeerden te arresteren, sloeg de dronken Rijssenaar flink van zich af. Hij trok een agente aan haar haren, gooide haar op de grond en schopte tegen haar rechterbeen. Toen haar mannelijke collega te hulp schoot, stompte A. hem vol in het gezicht. ‘Ik kan me er weinig meer van herinneren. Ik heb de agenten zeker niet willen mishandelen, wilde ze alleen maar afweren’, verklaarde A. gistermiddag.
De officier van justitie had geen goed woord over voor het gebeurde. ‘Dit is een totaal onverantwoorde actie, eigenlijk te gek voor woorden. Terwijl de agenten zorgen dat het veilig is in de samenleving gaat u er met hun auto vandoor, terwijl ze dat voertuig misschien wel hard nodig hebben in het kader van opsporing of hulpverlening. U bent met hoge snelheid achtervolgd, waardoor levensgevaarlijke situaties zijn ontstaan. U toont hiermee geen enkel respect voor de politie. En die mishandeling, waarbij u volgens de agente een oerkreet slaakte, is gewoon bij de beesten af’, aldus de officier van justitie.
Hij eiste tegen A. een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar en een werkstraf van 120 uur (te vervangen door 60 dagen zitten). Ook vond hij dat de Rijssenaar 200 euro smartengeld aan één van de agenten moest betalen, die ‘enkele dagen flinke hoofdpijn heeft gehad’.
De politierechter achtte de mishandeling en joyriding bewezen en kon een heel eind met de officier meegaan, maar vond een gevangenisstraf voor iemand met een blanco strafblad iets te ver gaan. A. kreeg een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Ook de vordering van smartengeld van de agent werd toegewezen.
De Rijssenaar moet op een ander tijdstip nog voor het hekje verschijnen, omdat hij dronken achter het stuur van de politiewagen was gestapt.

Ga terug...