Jongeren steken handen uit de mouwen in Roemenië - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Jongeren steken handen uit de mouwen in Roemenië

Geplaatst op: 14-05-2006 |

Vrijdag 30 juni in alle vroegte vertrekken ze. Een dertigtal jongeren van de Gereformeerde Ontmoetingskerk in Rijssen. Ze gaan dan naar het plaatsje Jankafalva in Roemenië, een kleine 1700 kilometer verwijderd van Rijssen. De Ontmoetingskerk onderhoudt al jaren lang contacten met partnergemeenten in het voormalige Oost Duitsland, in Hongarije en in Roemenië. Hiervoor is lang geleden al de werkgroep gemeentecontacten in het leven geroepen.
Dat deze contacten springlevend zijn bewijst ook wel het bezoek van een delegatie uit de gemeente Hajduszoboszlo uit Hongarije, in februari van dit jaar. Zij bezochten o.a. een aantal verpleegtehuizen in Rijssen.
Hoe komen jongeren ertoe om hier aan mee te werken?
Vanuit de jongeren zelf kwamen vragen als; wij horen zovaak over onze partnergemeente maar hoe kunnen wij daar zelf handen en voeten aan geven? Kunnen wij daar niet ter plekke wat doen?
Als werkgroep zijn we daarna de gesprekken aangegaan met de jongeren. Er was al enige expertise onder de jongeren aangezien er rond 2000 al eens een groep jongeren bezig geweest was in Apagy in Hongarije. Een aantal van deze jongeren zijn nu de kartrekkers van deze werkvakantie.
Allereerst moest natuurlijk gepolst worden of er belangstelling was onder de jongeren. Nou dat was er!!! Binnen de kortste keren had zich een groep van ruim dertig personen aangemeld. Fantastisch, dat overtrof alle verwachtingen.
Na een aantal keren bij elkaar geweest te zijn is ten slotte de periode van 30 juni, vertrek, tot en met 14 juli, terugkomst, gekozen als meest ideale periode. Maar dan komt het werk pas aan! Er is gebrainstormd over de verschillende acties die gevoerd zouden kunnen gaan worden, uiteindelijk zijn de volgende acties, onder voorbehoud, gekozen om ten uitvoer te brengen. Voor elke activiteit geldt dat een deel van de jongeren dat organiseert met daarbij een lid van de werkgroep.
Allereerst zal er gezocht gaan worden naar sponsoren. Daarbij wordt gedacht aan de eigen kerk natuurlijk maar ook aan bedrijven, instellingen en wie maar bereid is om een steentje in welke vorm dan ook aan deze geweldige actie bij te dragen. Vooral voor de reis naar en terug van Roemenië hebben we vervoer nodig. Dus hebt u als bedrijf of particulier een busje ter beschikking, laat het ons weten!!!
Een tweede bijzondere actie zal plaats vinden in de periode van 7 t/m 21 mei. Dit is de zogenaamde actie “Talenten voor Jankafalva”. Dit houdt in dat de gemeenteleden van de Ontmoetingskerk op zondag 7 mei 5 Euro ontvangen. Dan hebben ze twee weken de tijd om hier iets mee te doen met als resultaat een verveelvoudiging van de 5 Euro natuurlijk. De opbrengst kan dan zondag 21 mei weer ingeleverd worden in de kerk. Zo’n actie moet toch lukken niet waar?
De derde actie die gepland staat is op zaterdag 10 juni. In en rondom de ontmoetingskerk aan de Boomkap in Rijssen zal dan een Fancy Fair georganiseerd worden. Jongeren zijn al druk bezig om hiervoor goederen bij elkaar te brengen. Hebt u nog iets op zolder staan of in de schuur of garage en het kan verkocht worden op de fancy fair, neem contact op en wij halen het graag bij u op. Uiteraard bent u op zaterdag 10 juni van harte welkom om deze fancy fair te bezoeken.
Als afsluitende actie is gekozen voor een muzikale avond op vrijdag 16 juni. De bedoeling is dat er die avond een optreden verzorgd gaat worden door het gospel koor Toda. . De opbrengst gaat dan natuurlijk naar het project Jankafalva.
Naast al deze acties zal ook de opbrengst van de collecte die gehouden wordt tijdens de jeugddienst van 23 april a.s. bestemd zijn voor dit project.
Door middel van al deze acties willen de jongeren proberen om 10.000 Euro binnen te halen voor de partnergemeente in Jankafalva, om daar daadwerkelijk de handen uit de mouwen te kunnen steken. Ook de jongeren zelf zullen, naast hun geweldige inzet, een financiële bijdrage moeten leveren. Om mee te mogen moeten ze per persoon 150 Euro bijdragen in de kosten van vervoer, verblijf en overnachtingen in Roemenië. De overnachtingen zullen waarschijnlijk in tenten plaats moeten vinden omdat in de nabije omgeving van Jankafalva geen adequate overnachtingsmogelijkheden zijn. Maar goed, het is ook een werkvakantie dus dat komt dan weer mooi uit.

Maar nu de vraag, wat gaan jullie daar doen? Nou, die vraag is nog niet helemaal definitief te beantwoorden. 28 April vertrekt er voor de Stichting Oost Europa Enter-Rijssen-Wierden een transport naar Roemenië. De bemanning van dit transport zal ook naar Jankafalva gaan om dan goede en heldere afspraken te maken over wat er gedaan moet worden. In eerdere gesprekken met de gemeente in Jankafalva is al een aantal opties genoemd. Er wordt gedacht aan het opknappen van een vervallen gebouwtje naast de kerk. Deze moet dienst gaan doen als woning voor de nieuwe jonge predikant van Jankafalva. Daarnaast zou de omgeving van de kerk aangepakt kunnen worden. De kerk is drie jaar geleden geopend maar rondom de kerk is het allemaal nog niet even fraai. Je kunt daarbij denken aan een goede entree, parkeerplaatsen en het verfraaien van de tuin. Daarnaast bevindt zich in de heuvels rondom het plaatsje nog een oude wijnkelder met daar bovenop een vervallen huis. Ook dat moet opgeknapt worden en dienst gaan doen als gastenverblijf. Naast de kerk staat een klein schoolgebouwtje, ook daar moet het nodige aan gebeuren. Dus al met al is er genoeg te doen door de groep. De eerste week van mei zal geprobeerd worden om ter plekke duidelijke afspraken te maken. Ook zal dan bekeken moeten worden waar het kampement kan worden opgeslagen en alles wat daar nog meer bij komt kijken.

Als werkgroep van de Gereformeerde Ontmoetingskerk zijn we heel blij en dankbaar dat dit allemaal mag plaats vinden. Dat jongeren zich daadwerkelijk willen inspannen voor anderen en dan ook nog de moed en de inzet hebben om ter plekke aan de slag te gaan, dat is fantastisch.
Alleen al de inzet tijdens de voorbereidingen en de verschillende acties maakt het op voorhand al tot een groot succes. Jongeren, klasse!!!

Mocht u meer informatie willen, u hebt goederen voor de fancy fair, u wilt transport beschikbaar stellen of een deel van de brandstofkosten willen dragen, willen meewerken op de muzikale avond, laat het ons weten! Of hebt u nog andere goede ideeën of suggesties, neem contact op met één van onderstaande personen. Voor giften kunt u gebruik maken van het rekeningnummer: 34.73.93.519, werkgroep gemeentecontacten o.v.v. project Jankafalva.

Ga terug...