Ruimen munitie bijna afgerond - Radio 350
Nu op Radio 350
10:00 - 12:00 uur
350 RegioRuil
Playing
Straks
12:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Ruimen munitie bijna afgerond

Geplaatst op: 14-05-2006 |

Het opsporten en ruimen van munitie op het Vitensterrein in Holten is bijna afgerond. Volgende week wordt de Veenweg onderzocht, het laatste deel van de opdracht aan de firma Leemans. En zijn de nodige granaten gevonden.

Begin december 2005 is gestart met het opsporen en ruimen van munitie op en rond het Vitensterrein.
Inmiddels is bekend wat het zoeken naar munitie op het terrein tot nu toe heeft opgeleverd. Alleen de Veenweg wordt volgende week nog onderzocht. Deze weg wordt om die reden afgesloten voor verkeer. Met name fietsers maken van deze weg gebruik.

De eventuele restanten die de komende week in de Veenweg worden gevonden zijn bij deze aantallen uiteraard niet meegenomen.


Aantal soort Afkomstig uit
56 Brisantgranaten van het caliber 7,5 cm. compleet Duitsland
66 Ontstekers voor granaten, compleet Duitsland
81 Restant ontstekers met explosieve lading Duitsland
1 Valgewicht van 4 Lbs brandbom Groot Br.
1 Seinpatroon Duitsland
68 Brisant/pantserbrand granaat van caliber 20 mm Groot Br.
4 Brissantpantsergranaat van 7,5 cm. leeg Duitsland
1 Restant duplexslagpijpje Duitsland
9 Restant patroonhuls van 7,5 cm. feldkanone neuer art Duitsland
190 kg. Strategisch schroot --
6.400 kg Schroot afkomstig van verpakking en explosieven --De munitie afkomstig uit Engeland is vanuit vliegtuigen afgevuurd op de Duitse munitietrein. Door de zachte (bos) grond is een aantal hiervan niet ontploft.

Het strategisch schroot wordt op een speciale manier behandeld en gaat niet rechtstreeks naar de ijzerverwerking. Schroot afkomstig van verpakkingen en explosieven gaat naar de schroothandel.

Het onderzoek heeft iets langer geduurd dan vooraf was afgesproken. Tijdens het onderzoek is op basis van de toen bekend geworden gegevens, het gebied uitgebreid. Deze uitbreiding -langs de spoorbaan- was niet in de opzet meegenomen. Na overleg met de eigenaar van de grond, Prorail, is besloten deze grond te zeven. Ook dat onderzoek is afgesloten en wat daar gevonden is, is in dit schema meegenomen.

De uitvoeringskosten voor de werkzaamheden langs de spoorbaan en de Veenweg passen binnen het geraamde budget.

De EOD heeft de gevonden munitie in de afgelopen maanden een aantal keren op een afgelegen terrein laten ‘springen’.

Om het opsporen mogelijk te maken, heeft een aantal bomen moeten wijken. Dat waren voornamelijk eiken. Om dit weer te herstellen worden op het terrein in het najaar 2.000 nieuwe eiken geplant.


Ga terug...