De nieuwjaarstoespraak van burgemeester Hofland - Radio 350
Nu op Radio 350
14:00 - 18:00 uur
Radio 350 Sport
Playing
Straks
18:00 - 23:00 uur
350 Hits
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

De nieuwjaarstoespraak van burgemeester Hofland

Geplaatst op: 03-01-2015 |

Dames en heren, het jaar 2014 ligt achter ons. Voor ons ligt de toekomst. Een gezond en goed 2015 toegewenst.

Een gezond 2015. Voor mij heeft 2014 diepe sporen achtergelaten. Als ziekten en sterfelijkheid dichtbij komen dan staat je wereld op z’n kop. Mijn echtgenote Rhea laat zich groeten en hoopt op een gezond 2015. Een gezond 2015 voor ons allen, want dan zijn we ook in staat om onze plek in de samenleving vorm en inhoud te geven.

Een goed 2015. Goed in de privé sfeer, goed in onze lokale gemeenschap, goed in zakelijk opzicht.

Dames en heren, 2015 is volgens de Chinezen het Jaar van de Geit, wat staat voor verantwoordelijkheidsbesef, mededogen en creativiteit. En ook al mekkeren geiten, dit is géén jaar voor gemekker, maar voor nadenken en koers bepalen. Die herbezinning is ook nodig, want de oude wereld kraakt intussen in haar voegen. Overal wordt de macht van bestaande structuren en monopolies uitgedaagd, omzeild en ondergraven. Als consumenten nemen we in het doe-het-zelf kapitalisme het heft steeds meer in eigen hand. We zijn immers beter geïnformeerd en geëquipeerd dan ooit tevoren. Als burgers zoeken we elkaar steeds meer op , want ‘wij’ is het nieuwe ‘ik’. Dat is in het kort het jaar 2015 volgens de 'trendwatcher des vaderlands' Adjiedj Bakas.

‘Wij’ is het nieuwe ‘ik’. De decentralisaties, waar we sinds de jaarwisseling als gemeenten verantwoordelijk voor zijn, passen daarbij. Gemeenten zijn de eerste overheid en staan het meest dicht bij de burgers. Burgers en de gemeente Rijssen-Holten gaan samen op pad. Er is hard gewerkt door ons aan de voorbereidingen. Sommige instellingen laten ons als gemeente nog wel met vragen achter; ik hoop dat de burgers door hen niet in de kou worden gelaten. Van onze burgers hebben we graag signalen over kansen en problemen. Ook ben ik blij met de opstelling van het bedrijfsleven zoals het Participatiepact om samen op te trekken. Kortom: ik kijk uit naar een leerzaam jaar.

Dat burgers beter geïnformeerd en geëquipeerd zijn herken ik. Dat maakt het werken in deze tijd voor de overheid ook zo mooi. Het vraagt meer dan ooit om terughoudendheid van de overheid: de burger is heel goed in staat zelf zijn zaken te organiseren. Het vraagt meer dan ooit om goede communicatie. Niet traditioneel met persberichten, maar sociale media worden ook voor ons als gemeente steeds belangrijker.

Het jaar van nadenken en doen. Nadenken over de rol van ons als gemeente. Nadenken over de plek van Rijssen-Holten in Overijssel en in Twente. De gemeenteraad zal 2015 gebruiken om na te denken over de strategische visie. Na 5 jaar willen we bezien of bijsturing nodig is. 2015 is ook het jaar van verkiezingen voor provinciale staten. Te veel en te vaak is er de laatste periode door de provincie het accent gelegd bij de zogenoemde netwerkgebieden. Subregionale gemeenten als Steenwijkerland, Hardenberg, Oldenzaal en Rijssen-Holten hopen op een ander, een nieuw en beter provinciaal geluid.

De samenwerking in Twente staat niet ter discussie. De omvorming van de Regio Twente is een administratief proces. De grootste uitdaging in Twente is hoe we de werkgelegenheid en de economie een impuls kunnen geven. Gelukkig zijn er positieve tekenen. Wat zou het goed zijn voor onze gemeente als de bouw verder aantrekt. Te veel mensen, zeker in de steden, maar ook in Rijssen-Holten, staan langs de kant. Die uitdaging moeten we in Twente aangaan. De hulp van de provincie is daarbij ook nodig. Als we werkgelegenheid centraal stellen dan maakt het bedrijfsleven wel de keus waar ze zich wil vestigen of wil uitbreiden. Het vliegveld, ontwikkeling bij Thales, Elsmoat, Vletgaarsmaten, het XL Park, het maakt niets uit. Het denken achter tekentafels is verboden. Geen betutteling in structuurvisie of regionale of nog erger subregionale visies. Liever een boom te veel gekapt, dan 10 man werkloos thuis en sociaal geknapt.

Het jaar 2015 staat voor verantwoordelijkheidsbesef, mededogen en creativiteit. Dat moet goed gaan zou ik zeggen. Omzien naar elkaar, met verantwoordelijkheidsbesef. In 2015 nemen we ook afscheid van wethouder Wolterink die jarenlang met verantwoordelijkheidsbesef voor de gemeenschap in de weer is geweest. Daar komen we op 4 februari nog op terug. Creatief, omdat iedere tijd een andere aanpak vraagt. Maar ook vraag ik om creativiteit van de burgers naar ons als gemeente toe. Nadrukkelijk staan we open voor ideeën op de inhoud en processen van ons werk. We werken met het motto graag gedaan, goed gedaan, maar als u suggesties weet: kom maar op zou ik zeggen. Ik kijk er naar uit.

Ga terug...