Kunstlezing Jeanne van der Stappen bij Culturele Raad Wierden - Radio 350
Nu op Radio 350
13:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Playing
Straks
18:00 - 19:00 uur
Die Schlagerparade
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Kunstlezing Jeanne van der Stappen bij Culturele Raad Wierden

Geplaatst op: 10-01-2015 |

De Culturele Raad Wierden organiseert op 20 januari 2015 een kunstlezing met als titel ‘Iedere tijd zijn eigen Madonna’. De lezing wordt verzorgd door Jeanne van der Stappen, gespecialiseerd in Middeleeuwse kunst.

In deze lezing volgen we, aan de hand van beroemde schilderijen, maar ook van minder bekende afbeeldingen, de evolutie van de Mariavoorstelling van strenge Byzantijnse, koninklijke Theotokos tot de jonge, tedere moeder van de gotiek en de elegante, eigentijdse jonkvrouw van de vroege Renaissance.

In de loop der eeuwen zijn er vier dogma's over Maria gedefinieerd:
Theotokos / Godbarende, Moeder van God / 431, concilie van Efeze.
Aeiparthenos / Altijd-maagd, vóór, tijdens en na de geboorte/ 649, eerste Lateraans concilie.
Onbevlekte Ontvangenis / 1854, paus Pius IX.
Tenhemelopneming met lichaam en ziel / 1950, paus Pius XII.
Om deze - abstracte - begrippen duidelijk te maken hebben kerkvaders en theologen hun toevlucht gezocht in Oudtestamentische teksten en andere geschriften. Schilders op hun beurt zijn al even vindingrijk geweest in het zoeken naar beelden om deze begrippen te visualiseren. Daarover meer in de lezing. Jeanne van der Stappen heeft Cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit gestudeerd.

Zij geeft lezingen over de schilder- en miniatuurkunst van de late middeleeuwen en de vroege Renaissance. Aan de hand van werken van voornamelijk de Vlaamse primitieven behandelt zij de meest uiteenlopende onderwerpen.

Locatie: Sint Jansgebouw, Stationsstraat t/o RK Kerk in Wierden
Datum: 20 januari 2015
Aanvang: 20.00 uur
Kosten: € 7,50 incl. koffie / thee

Ga terug...