Deelname Reggesteynleerlingen aan Nationale Filosofie Olympiade - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Deelname Reggesteynleerlingen aan Nationale Filosofie Olympiade

Geplaatst op: 12-01-2015 |

Vrijdag 16 en zaterdag 17 januari doen drie Reggesteynleerlingen uit 5 en 6 vwo mee aan de Nationale Filosofie Olympiade 2015.

Deze NFO vindt plaats op de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) in Leusden. De NFO is opgericht om excellente filosofieleerlingen bij elkaar te brengen en om hen te stimuleren in hun denklust. Vrijdag vertrekken Joris van de Riet (Enter), Elmar Trejic (Nijverdal) en Matthijs de Jong (Nijverdal) onder begeleiding van hun filosofiedocent Willemien Bronkhorst naar de Olympiade.

Vrijdag is er een voorbereidingsprogramma met een inleiding, lezing en filosofische borrel. Die zal niet te lang duren want zaterdag wacht de deelnemers een pittig programma. Van hen wordt verwacht dat ze op hun laptop in het Engels een essay schrijven van minimaal 750 woorden. Het onderwerp krijgen zij ter plekke te horen. Behalve een voorbereiding in hun eigen les en het volgen van de actualiteit doet de opdracht dus een beroep op improvisatievermogen, creativiteit, Engelse schrijfvaardigheid en het strategisch poneren van argumenten.

Dat de leerlingen hierin worden uitgedaagd, scherpt hen in deze vaardigheden, een reden voor de Reggesteyners om mee te doen. De opgedane vaardigheden komen altijd goed van pas, bijvoorbeeld bij het schrijven van hun profielwerkstuk in hun eindexamenjaar.

Wanneer de leerlingen hun essay hebben afgerond, staat nog een lezing op het programma. In deze periode jureren de begeleidende filosofiedocenten het ingeleverde werk. Aan het eind maakt de jury de winnaar bekend en wordt duidelijk wie van deze filosofen doorgaat naar de Internationale Filosofie Olympiade in Estland. Dat is afhankelijk van hun score op de criteria ‘relevantie’, ‘filosofisch begrip’, ‘consistentie’ (onder andere logisch redeneren), ‘samenhang’ en ‘originaliteit’. Logischerwijs scoren uitmuntende essays goed op alle criteria.

De Nationale Filosofie Olympiade is daarmee een behoorlijke uitdaging voor alle deelnemers.

Ga terug...