Reggesteyn onderzoekt met UT mogelijkheden edu-game - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Reggesteyn onderzoekt met UT mogelijkheden edu-game

Geplaatst op: 22-01-2015 |

De vestiging W. de Clercqstraat van CSG Reggesteyn werkt dit jaar samen met de Universiteit Twente (UT) aan een onderzoeksproject.

Onderzoekster Judith ter Vrugte werkt voor de UT aan een promotieproject naar game based learning. Het project draagt de naam ‘Play your way into math’. Het is door NWO en FWO gesubsidieerd wetenschappelijk onderzoeksproject dat zich richt op het leren door middel van educatieve spellen. Doel is ontwikkelaars en docenten handvatten te geven om effectieve educatieve spellen voor het onderwijs te bedenken, in te richten en vervolgens in te voeren.

Game educatie past bij vmbo

Wetenschappelijk onderzoek voor het voortgezet onderwijs is vaak gericht op havo en vwo. Bijzonder aan dit project is juist de aandacht voor het vmbo. Het huidige project richt zich nadrukkelijk op de vmbo-leerling. Reggesteyn steunt het idee dat game based learning goed past bij deze leerlingen die soms weerstand hebben tegen school of kampen met een motivatieprobleem. Voor hen kan het leren via digitale, educatieve spellen een uitkomst bieden. Op de vestiging W. de Clercqstraat werken de docenten Kelder en Borghuis mee aan het onderzoeksproject, waarbij de testgame wordt gespeeld met de klassen 1P, 2A, 2B, 2C en 2Q.

Testgame Reggesteyn

Speciaal voor het project is een spel ontwikkeld. Door middel van testen in de praktijk op Reggesteyn onderzoekt Judith ter Vrugte wat precies de effecten van het spel zijn. Tijdens het onderzoek wordt bijvoorbeeld met kennistoetsen bepaald of leerlingen vooruitgang boeken. Leerlingen geven daarnaast op vragenlijsten aan hoe zij het spel ervaren. Het spel dat voor dit onderzoeksproject ontwikkeld werd, sluit aan bij de belevingswereld van de vmbo-ers.

Hotel Zeldenrust

Tijdens het spel krijgen de leerlingen de opdracht zoveel mogelijk geld te verdienen voor hun vakantie. Deze opdracht vervullen ze door klussen in ‘Hotel Zeldenrust’ zo efficiënt mogelijk uit te voeren.

Spelen met verhoudingen

De leerstof die in het spel gevoegd is, richt zich op het rekengebied ‘verhoudingen’. Leerlingen kunnen hun score alleen optimaliseren wanneer ze effectief gebruikmaken van verhoudingen als zij klussen in het spel uitvoeren. Door op deze manier het onderwijs aan te bieden, laat Reggesteyn leerlingen ‘spelenderwijs’ kennis van verhoudingen verwerven en onderliggende rekenvaardigheden trainen.

Ga terug...