Een Doorbraak in Baanbrekend Landschap - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Een Doorbraak in Baanbrekend Landschap

Geplaatst op: 17-02-2015 |

Afgelopen week is in de Doorbraak bij buurtschap Ypelo een twaalftal mensen zonder reguliere baan aan het werk gegaan. Zij maken onderdeel uit van de drie maanden durende pilot Baanbrekend Landschap die de gemeente Wierden, AOC Oost en Landschap Overijssel hebben opgezet.

Binnen de pilot worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleid om weer aan het werk te gaan. Zij voeren werkzaamheden in het landschapsbeheer uit die anders zouden blijven liggen en dragen daardoor direct bij aan de kwaliteit van het landschap in Twente. Waterschap Vechtstromen omarmt het initiatief en werkt hier graag aan mee door de pilot in de Doorbraak te financieren. Werken in het landschap heeft een positief effect op de deelnemers én ze worden direct begeleid bij het ontwikkelen van arbeidsritme en hun competenties.

Twentse Kracht
Onder de naam ‘Twentse Kracht, een groene metropool’ werkten gemeenten en organisaties al samen aan plattelandsontwikkeling in Twente. Een item van deze samenwerking is het onderhoud en beheer van het mooie landschap. Met de pilot ‘Baanbrekend landschap’ is daar een sociale component aan toegevoegd. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden hier, onder begeleiding, aan werk geholpen. Met hun werk maken zij het landschap mooier en het heeft ook een positief effect op henzelf. Daarbij komen ze in een arbeidsritme en werken ze aan hun competenties.

Werken in de Doorbraak
Het werkteam is van start gegaan met het verwijderen van struiken en jonge bomen die de waterdoorstroom in de Doorbraak belemmeren. “Aan het begin was het wel wennen, het miezerde en het was even afwachten wat ons te wachten stond,”aldus Davey Sanders, deelnemer van het werkteam. “Maar inmiddels zijn we met elkaar hard aan het werk en ontstaat een echte team-spirit. Daarbij is het gewoon fijn om weer aan het werk te zijn en in teamverband ergens aan bij te dragen.”

Pilot met de handen ineen
Aan de pilot in de Doorbraak werken veel partijen samen. Landschap Overijssel zoekt de juiste locaties bij de werkploeg en begeleidt de uitvoering met onder andere kwalitatief gereedschap. Soweco is door Landschap Overijssel ingehuurd om de begeleiding in het veld te verzorgen. De deelnemers worden gedurende het werk door AOC Oost gecoacht op arbeidsvaardigheden zoals tijdsplannen, afspraken nakomen en functioneren binnen een team en op specifieke groene competenties zoals kennis van flora en fauna of het werken met een bosmaaier. De gemeente Wierden en Almelo willen werkzoekenden die interesse hebben in het werken in het groen via dit project helpen om weer een baan te vinden en tegelijkertijd zorgen ze voor het beheer van het mooie landschap.

De klussen kunnen bij particulieren, natuurorganisaties of gemeenten worden uitgevoerd. De pilot wordt gefinancierd door het Waterschap Vechtstromen, de gemeenten Wierden en Almelo en Landschap Overijssel.

Ga terug...