Startbijeenkomst weidevogelseizoen Rijssen e.o. - Radio 350
Nu op Radio 350
14:00 - 16:00 uur
Samen Zijn
Playing
Straks
16:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Startbijeenkomst weidevogelseizoen Rijssen e.o.

Geplaatst op: 03-03-2015 |

Toegewijde vrijwilligers van het IVN Rijssen-Enter beschermrn al jaren enthousiast en deskundig samen met boeren de weidevogels en andere bodembroeders rond Rijssen. Op donderdag 12 maart 2015 organiseert het IVN Rijssen-Enter een zogenaamde startbijeenkomst waarvoor ook leden van de WBE “West-Twente” (WBE) uitgenodigd zijn. Deze bijeenkomst wordt gehouden in de Boerderieje aan de Albertsdijk waar het IVN en de WBE een gezamenlijk onderkomen hebben. De aanvang is om 19.30 uur.

Tijdens deze bijeenkomst ontvangen de vrijwilligers hun weidevogelpas en de laatste informatie vanuit de organisatie. Nadat afgelopen jaren de bijeenkomst bijgewoond werd door enkele bestuursleden van de WBE “West-Twente”, zijn nu ook de leden van de WBE uitgenodigd waarvan in hun velden weidevogels tot broeden komen en waar het IVN actief is.

De WBE vindt het heel belangrijk, dat verschillende partijen in het veld elkaar persoonlijk leren kennen en samenwerken. De weidevogel, en ook andere bodembroeders hebben zowel in het agrarische gebied als natuurgebied de beschermende hand van de mens nodig. Deskundigen van het IVN weten de broedsels te lokaliseren zonder deze te verstoren. Zij monitoren in het voorjaar de weidevogelstand en hebben zo een goed inzicht in de ontwikkeling van de populatie. Jagers, leden van de WBE, zijn ook actief in het veld en richten zich op het verjagen en bejagen van met name de zwarte kraai, vos en nijlgans.

Daarnaast is het belangrijk, dat er op deze wijze wat extra toezicht in het veld is in het voorjaar. Broedende vogels en jongen zijn gevoelig voor verstoring en daardoor kwestbaar. Met name wandelaars met (loslopende) honden die zich niet beperken tot de wegen en (officiële) paden, zorgen voor paniek. Broedende vogels verlaten hun nest of jongen. Op zo’n moment slaat vaak de zwarte kraai toe.

Samenwerking in het veld door weidevogelvrijwilligers, boeren en jagers is steeds meer een voorwaarde om de bodembroeders, onze weide- en akkervogels te behouden in ons landschap.

Ga terug...