Uitdelen zaadmengsel door WBE - Radio 350
Nu op Radio 350
13:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Playing
Straks
18:00 - 19:00 uur
Die Schlagerparade
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Uitdelen zaadmengsel door WBE

Geplaatst op: 11-03-2015 |

Op dinsdag 17 maart 2015 zal de Wildbeheereenheid “West-Twente”(WBE) onder haar leden die in 2014 hebben meegedaan met de patrijzentellingen een zaadmengsel verdelen voor de aanleg van faunaranden. Tussen 19.30 uur en 20.30 uur kunnen leden van de WBE die hiervoor uitgenodigd zijn het mengsel afhalen op het kantoor van de WBE, de Boerderieje, hoek Oosterhofweg/Albertsdijk te Rijssen.

Als onderdeel van het plan van de WBE om de biotoop voor het patrijs te versterken, is 28 kg zaadmengsel gekocht wat naar rato van de oppervlakten van de jachtvelden ter beschikking gesteld wordt aan 33 jachtcombinaties die samen zo’n 4400 ha beheren. Met deze hoeveelheid zaad kan 4 hectare ingezaaid worden. Gekozen is voor het zogenaamde ‘Göttingermengsel’, een zaadmengsel dat ontwikkeld en gebruikt is in een Duits patrijzenproject (http://www.rebhuhnschutzprojekt.de).

Aanleg van faunaranden
De betrokken leden zijn inmiddels geïnformeerd over de werkwijze en kunnen afspraken in het veld maken met de grondeigenaren en grondgebruikers. Geadviseerd wordt om stroken aan te leggen van 6 meter breed en 100 meter lang. Het één en ander is vastgelegd in de beheervoorschriften.. Dit jaar, 2015, wil de WBE als testjaar gebruiken. De ervaringen met het mengsel in de verschillende velden worden teruggekoppeld naar de WBE. Relevante informatie is bijvoorbeeld locatie en datum van inzaaien, welke grondbewerking is toegepast, en op welke wijze er is ingezaaid. In 2015 is er nog geen vergoeding voor de grondgebruiker beschikbaar. Dit zal, als er voldoende financiering voor het vijfjarige project gevonden wordt, met ingang van 2016 het geval zijn. De WBE is ook benieuwd of de voorziene vergoeding van € 1.300,00 per jaar per hectare voor de grondeigenaren of grondgebruikers als voldoende ervaren wordt ter compensatie van de opbrengstderving van reguliere landbouwproducten zoals mais en gras.

Alle deelnemers worden gevraagd om regelmatig foto’s te maken van de faunastroken en deze door te sturen naar de WBE zodat er van elkaar geleerd kan worden. Verder is het de bedoeling om in of na de zomer een excursie door enkele velden te organiseren.

Testfase
Na een lange zorgvuldige voorbereiding en planning, voorafgegaan door veldtellingen, gaat het patrijzenproject nu een testfase in.. Door de WBE zal de communicatie met belangstellenden en beoogde partners verzorgd worden.

Ga terug...