Rijssen zingt voor warme maaltijden in Roemenië - Radio 350
Nu op Radio 350
14:00 - 16:00 uur
Samen Zijn
Playing
Straks
16:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Rijssen zingt voor warme maaltijden in Roemenië

Geplaatst op: 13-03-2015 |

SLB ( Stichting Lele Baratjai) is een organisatie die in Roemenië voor oudere en zieke mensen zorgt. Zij organiseren zaterdagavond 21 maart a.s. een zangavond in de Schildkerk in Rijssen. Tijdens deze zangavond zullen ook de Twente Zangers en Ard Kamphuis meezingen.

Vanaf 1994 helpt SLB arme mensen in Roemenië. Ze begonnen in het dorpje Lele, maar hebben hun werk inmiddels uitgebreid naar 6 verschillende dorpen. Zo is er de gaarkeuken Oikodomos en een thuiszorgorganisatie opgezet. Daarmee ontvangen tussen de 70 en 100 oude, arme en zieke mensen elke werkdag een warme maaltijd en worden de zieken verzorgd. Ook is er inmiddels een uitleencentrum voor rollators, rolstoelen etc.

Lisa Bak vertrok op 20 februari jl. samen met Wim Otten ( Vriezenveen) en Rijssenaren Johan Bak en Sabine Wassink voor vijf dagen naar Roemenië. ‘Dit alles is zo hard nodig. De Roemeense overheid kent geen sociale voorzieningen, die voor ons zo gewoon zijn.’ Wat ze in Roemenië zagen was een prachtige organisatie waarin met veel liefde voor de medemens wordt gezorgd. Tegelijkertijd wordt de lokale bevolking zelf gestimuleerd om steeds zelfstandiger de gaarkeuken en de thuiszorgorganisatie te laten draaien. Het uiteindelijke doel is dat dit op den duur geheel zelfstandig zal worden. ‘Ze zijn er echter nog lang niet en directe en financiële hulp vanuit stichting SLB blijft de komende tijd hard nodig.’

Veel ouderen daar moeten met een pensioen van € 60,00 tot €80,00 per maand rondkomen. ‘Dat is niet te doen. De spullen die ze moeten kopen in de supermarkt hebben bijna dezelfde prijzen als in Nederland. Deze mensen zijn dus echt afhankelijk van de gaarkeuken. De zieke mensen zijn erg blij met de thuiszorg die ze krijgen. Met name de bedlegerige mensen vinden het erg fijn dat er iemand is die voor hun wast, ze naar de wc helpt en hun simpelweg aandacht geeft.’ Lisa vertelt verder dat verzorgingstehuizen voor deze mensen niet te betalen zijn, dus ze zijn echt afhankelijk van deze hulp.

Om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor stichting SLB en de nood in Roemenië organiseren ze een prachtige zangavond in de Schildkerk, midden in het centrum van Rijssen. U bent van harte welkom. De avond begint om 19.30 uur. Meer informatie vindt u op www.slb.nl.

Ga terug...