Branden als beheermaatregel voor heideterrein - Radio 350
Nu op Radio 350
14:00 - 18:00 uur
Radio 350 Sport
Playing
Straks
18:00 - 23:00 uur
350 Hits
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Branden als beheermaatregel voor heideterrein

Geplaatst op: 13-03-2015 |

Landschap Overijssel heeft de afgelopen week samen met de lokale brandweer in het Wierdense Veld en de Lemelerberg kleine stukjes heide in de brand gestoken. Het branden is voor het Landschap een effectieve manier om de heide lokaal te verjongen. Het branden is een aanvulling op het reguliere heidebeer dat op traditionele wijze met de schaapskudde gebeurt. Branden als beheermaatregel kan alleen onder de juiste weersomstandigheden plaatsvinden en kan alleen in de winter, omdat de aanwezige dieren er dan geen last van hebben. Als blijkt dat het branden het gewenste natuureffect heeft, zal Landschap Overijssel het in de aankomende jaren vaker toepassen.

Samen met de brandweer
Het branden vindt in nauwe samenwerking plaats tussen Landschap Overijssel en de brandweer. Beiden zijn blij met de goede samenwerking. De brandweer maakt dankbaar gebruik van de situatie als oefening om beter voorbereid te zijn op natuurbranden onder minder gunstige omstandigheden, zoals branden die in de zomer plaatsvinden. Na de grote veenbrand van juni 2011 in het Aamsveen werken de brandweerregio’s IJsselland en Twente al samen aan producten op het gebied van natuurbrandbestrijding. Dat Landschap Overijssel de traditionele beheermethode van het kleinschalig branden van heide weer gaat toepassen vormt een mooie oefencase voor de brandweer.

Precies werkje
Het branden kan alleen plaatsvinden onder de juiste omstandigheden, zo moet de temperatuur de nacht ervoor rond het vriespunt zijn geweest en het liefst moet er een zacht windje staan. Het branden kan alleen in de winter plaatsvinden omdat reptielen en andere gronddieren dan nog ver weggestopt zitten en er nog geen vogels broeden. Onder deze omstandigheden ontstaat een oppervlakkige brand die niet diep de bodem in gaat. Dit in tegenstelling tot een brand die in de zomer plaatsvindt en vaak veel natuurschade tot gevolg heeft, zoals de grote veenbrand in het Aamsveen van juni 2011. De temperatuur is dan hoger en de grond droger, hierdoor zal de bodemtemperatuur erg oplopen en kunnen ondergrondse branden ontstaan.

Ga terug...