Nog 2 weken tot aan Paasvuur Espelo - Radio 350

Nog 2 weken tot aan Paasvuur Espelo

Geplaatst op: 23-03-2015 |

Nog 2 weken en dan is het weer zover! Dan wordt op 1e paasdag het paasvuur in Espelo ontstoken. Al vanaf november wordt er gewerkt aan dit paasvuur met als resultaat dat de kans groot is dat het grootste paasvuur van Nederland dit jaar weer in Espelo zal staan.

Gisteren zijn de steigers opgebouwd en vanaf vanavond zal al het hout dat in de laatste maanden verzameld is, met de hand op het paasvuur worden gepakt. Op de steigers zullen zo'n 20 jongens staan die het hout naar boven doorgeven naar de jongens op het paasvuur.

Al 50 jaar wordt er gestreden om de grootste boake van Holten. De winnaar van deze competitie bouwt automatisch ook het grootste paasvuur van Nederland. 4 buurtschappen nemen deel aan deze competitie maar de grote strijd vindt jaarlijks plaats tussen Espelo en grote rivaal Dijkerhoek. Ook dit jaar zal het weer een nek-aan-nek race worden tot aan Pasen.

Espelo heeft wat dat betreft een naam hoog te houden aangezien het in 2012 een immens paasvuur bouwde van maar liefst 45,98 meter hoog. Hiermee werd het 25 jaar oude wereldrecord van 27,87 meter ruimschoots overtroffen.

Na dit hoogtepunt heeft Espelo de nodige tegenslagen te verduren gekregen. In 2013 mocht het mega paasvuur niet doorgaan vanwege de droogte en werd er uiteindelijk een kleiner kubusvormig paasvuur gebouwd. En in 2014 stortte vlak voor Pasen de top van het paasvuur in, uiteindelijk is er met man en macht nog gewerkt aan het paasvuur en is Espelo er alsnog met de winst vandoor gegaan.

Ga terug...