Strijd om grootste paasvuur laait weer op - Radio 350

Strijd om grootste paasvuur laait weer op

Geplaatst op: 24-03-2015 |

Traditioneel vindt in het dorp Holten elk jaar met Pasen een uniek evenement plaats: een paasvurenwedstrijd. Vijf buurtschappen rondom Holten houden een wedstrijd met als doel het grootste en/of mooiste paasvuur te bouwen.

Keuring van de paasvuren
Op de zaterdag voor Pasen, dit jaar 4 april, gaat een keuringscommissie voor de 51ste keer langs de paasvuren om de grootte en inhoud op te meten en het paasvuur te beoordelen op vorm en afwerking. Tijdens deze keuring wordt er gestreden om drie prijzen: een beker voor het grootste paasvuur, één voor het mooiste paasvuur en de laatste beker voor het vriendelijkste ontvangst van de keuringscommissie. Aan het eind van deze zaterdag rond 20.00 uur vindt in café Toontje aan de Stationsstraat de prijsuitreiking plaats en worden de felbegeerde hoofdprijzen onder grote belangstelling uitgereikt.

Aansteken van het vuur
Op de Eerste Paasdag, 5 april, om 21.00 uur ontsteekt de burgemeester van de gemeente Rijssen-Holten een van de boakes aan. Uiteraard worden dan ook de andere paasvuren aangestoken.

Paasvurenroute
Elk jaar wordt er een speciale ‘Paasvurenroute’ gemaakt voor zowel de fiets als met de auto.
Beide routes zijn perfect te gebruiken om voor Pasen de vorderingen van de bouw van de verschillende paasvuren te bekijken. Ook op de avond van de Eerste Paasdag wordt volop gebruik gemaakt van deze route.

Locaties van de paasvuren:
Beuseberg: Menumsweg 3, Holten
Espelo: Raalterweg 55, Holten
Legtenbarg: De Leiding, Rijssen
Holterbroek: Dorperdijk 15, Holten
Dijkerhoek: Boerendanssteeg, Holten

De routes zijn te downloaden via de website www.toerismerh.nl of tot uiterlijk zaterdag 4 april 13.00 uur af te halen bij de Tourist Info in het Kulturhus Holten.

Ga terug...