Herdenkingsboom met zuil aan de Huttenwal voor alle Rijssense oorlogsslachtoffers - Radio 350
Nu op Radio 350
12:00 - 13:00 uur
Muzikaal het Weekend in
Playing
Straks
13:00 - 14:00 uur
Koster in het Weekend
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Herdenkingsboom met zuil aan de Huttenwal voor alle Rijssense oorlogsslachtoffers

Geplaatst op: 03-04-2015 |

Donderdag 9 april is het 70 jaar geleden dat Rijssen door de Canadezen werd bevrijd. Ter gelegenheid van dit bevrijdingskroonjaar wordt die dag op de hoek Huttenwal-Dokter Stokkersstraat een bevrijdingsboom geplant. De boom houdt de herinnering levend aan alle Rijssense slachtoffers die door het oorlogsgeweld zijn omgekomen. De boom is beschikbaar gesteld door gemeente. De keus is gevallen op een esdoorn, omdat het blad van deze boom, de maple leaf, voorkomt in de vlag van Canada. Oud-verzetsman Roelf Wolterink en burgemeester Arco Hofland zullen de boom planten om 15.00 uur.

Het initiatief voor dit monument komt voort uit het Comité Herdenkingen Rijssen. Comitélid Roelf Wolterink, die jarenlang de dodenherdenkingen in Rijssen organiseerde, kwam met het idee. Volgens hem worden op verschillende plaatsen in Rijssen oorlogsdoden herdacht, maar de burgerslachtoffers ontbreken nog altijd. Vandaar ook dat voor de bevrijdingsboom aan de Huttenwal een stalen zuil komt te staan met een opschrift dat herinnert aan alle omgekomen Rijssenaren. Omdat in de oorlog een neergestorte V1 aan de Huttenwal veel slachtoffers maakte, is gekozen voor deze locatie. Het volledige verhaal achter dit nieuwe monument krijgt een plaats in het bevrijdingsmagazine dat wordt uitgebracht door de Stichting Historisch Oarfgood Riessen en het Rijssens Museum.

Het Comité Herdenkingen Rijssen is blij dat het monument op zo korte termijn gerealiseerd kon worden. De gemeente heeft er vaart achter gezet. De zuil voor de boom is geschonken en gemaakt door het Rijssense bedrijfsleven: Schooten Metal Products levert de stalen zuil die uit de grond oprijst, het ontwerp is van Hans Bloemendaal van Bloemendaal in Vorm, het opschrift is ontworpen door Marnix Sign en de betonnen voet is gemaakt door Jeroen Schra van Consale & Partners. De Rabobank biedt de genodigden na afloop een kop koffie aan in het bedrijfsrestaurant.

Inmiddels heeft de Haarschool aan de Haarzijde zich bereid verklaard het monument te adopteren. In Rijssen zijn meerdere scholen die een monument hebben geadopteerd. Openbare basisschool De Salto zorgt bijvoorbeeld voor het monument op de Joodse begraafplaats aan de Arend Baanstraat.

Ga terug...