Succesvolle proef Reggesteynse midwinterhoorns - Radio 350

Succesvolle proef Reggesteynse midwinterhoorns

Geplaatst op: 09-04-2015 |

Een proef om een klas Vakcollege-leerlingen van Reggesteyn-Rijssen midwinterhoorns te laten bouwen, is succesvol verlopen.

De club midwinterhoorn-bouwers uit Enter had een beroep gedaan op de Reggesteynleerlingen om hen bekend te maken met dit lokaal culturele erfgoed. De Enterse bouwers gaven uitleg en een gereedschapskist ter waarde van duizend euro in bruikleen, met diverse gutsen. Deze hebben de leerlingen gebruikt om hout weg te steken en de hoorns de gewenste vorm te geven. Inmiddels zijn de midwinterhoorns gereed en klaar om afgelakt te worden. Het project is voor herhaling vatbaar; komend schooljaar maken de leerlingen opnieuw midwinterhoorns. Dan rond de kerstperiode, wanneer in Twente de midwinterhoorns klinken.

Voor het bouwen was de bedoeling dat leerlingen zelf, onder begeleiding van een kenner, takken zouden zoeken en afzagen. Dit bleek te omvangrijk voor het schoolproject. Volgend jaar leveren de Enterse midwinterhoornblazers alle materialen. Het was een arbeidsintensief project voor de leerlingen waarbij ze net zolang hebben doorgezet tot ze de midwinterhoorns af waren, een mooi resultaat. Docent Bert Kempers verwacht dat met de opgedane kennis en uitbreiding van het werkmateriaal het project volgend jaar nog efficiënter zal verlopen.

Wat is een midwinterhoorn
Een midwinterhoorn is een licht gebogen hoorn van berken- elzen- of wilgenhout, op ambachtelijke manier gemaakt met een mondstuk, de happe, van vlier of een andere houtsoort, waarop een eenvoudige melodie wordt geblazen. In Twente wordt alleen geblazen tussen de eerste zondag van de advent ("anbloazen") en Driekoningen (6 januari, "afbloazen").
Ruim dertig buurtschappen houden het midwinterhoornblazen in stand. Zij organiseren om beurten de jaarlijkse midwinterhoornwandeling en wedstrijden om het midwinterhoornblazen in Twente te promoten.

Voor de Reggesteynleerlingen blijkt het blazen op de midwinterhoorns een hele kunst. Toch maken zij op dit gebied de nodige vorderingen en krijgen de leerlingen klanken uit de hoorns.
Wett’n van toet’n en bloaz’n

Wie meer wil lezen over midwinterhoorns, kan dit doen in het boek van Paul Wigger: “Wett’n van toet’n en bloaz’n”. Hierin legt Wigger de geschiedenis van het bouwen van de midwinterhoorns uit.

Ga terug...