Officiële opening ‘Van Kregten Galerij’ tijdens de eerste dag van de Nationale Museumweek - Radio 350
Nu op Radio 350
18:00 - 23:00 uur
350 Hits
Playing
Straks
23:00 - 00:00 uur
Muziek om te dromen
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Officiële opening ‘Van Kregten Galerij’ tijdens de eerste dag van de Nationale Museumweek

Geplaatst op: 10-04-2015 |

Op de eerste dag van de Nationale Museumweek, namelijk 18 april 2015 wordt de Van Kregten Galerij officieel geopend in het Rijssens Museum. Fedor van Kregten is een van de belangrijke schilders uit de omgeving van Rijssen. Nu toont het museum een overzicht van zijn werk in haar vaste tentoonstelling in het kasteel.

Fedor van Kregten is bekend om zijn landschappen met koeien. In zijn werk is duidelijk de invloed van de schilders van de Haagse School te zien.

Hij is geboren in Drenthe en komt als jongen met zijn ouders in Notter in de gemeente Wierden wonen. In zijn vroege werk is het Twentse en Drentse landschap te zien met koeien en schapen. Zijn palet is dan diep en donker van kleur.

Zijn verhuizing naar de plaats Den Haag en zijn verblijf in het zonnige buitenland leiden tot een lichter kleurgebruik. Hij schildert de duinen met geiten aan de kust van Nederland en de omgeving en mensen in Spanje en Marokko voor reclamedoeleinden van scheepvaartbedrijf Lloyd in Rotterdam.

Ook later gaat hij met enige regelmaat terug naar het oosten van het land om daar te schilderen. In zijn latere werken schildert hij lege, verstilde landschappen en stillevens met verdorde bloemen. Van Kregten grijpt dan deels terug op zijn eerdere kleurgebruik.

Ook zijn portretten zijn zeer de moeite waard. In het museum ziet u een drietal. Daaronder bevindt zich een lieflijk portret van zijn dochter.

De Rijssense Musea doen op zaterdag 18 april mee aan de Nationale Museumweek, die dit jaar voor het eerst plaatsvindt. Er zal die dag slechts €1,00 entree worden gevraagd. De musea zijn bovendien die dag al vanaf 10.00 uur geopend. Rondleiders zijn aanwezig in het Rijssens Museum en het Internationaal Brandweermuseum en vertellen over de voorwerpen in de collecties.

Die dag kunnen kinderen zich laten schminken. Misschien zijn er dan meer dieren dan alleen de koeien en schapen van Van Kregten in het Rijssens Museum! In het brandweermuseum kunnen kleine brandweermannen en brandweervrouwen een brand blussen.

Ga terug...