Haarschool maakt Stolpersteine schoon in Holten - Radio 350
Nu op Radio 350
14:00 - 16:00 uur
Samen Zijn
Playing
Straks
16:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Haarschool maakt Stolpersteine schoon in Holten

Geplaatst op: 12-04-2015 |

Ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit bepaalde straten in Holten: Stolpersteine. Deze messingkleurige stenen, die letterlijk vertaald ‘struikelstenen’ heten, zijn gelegd voor huizen waar Joodse mensen hebben gewoond in de Tweede Wereldoorlog. Op de Stolpersteine staan de namen van de Joodse mensen die zijn vermoord.

Op donderdag 16 april worden de stenen schoongemaakt door leerlingen van de Haarschool, in samenwerking met de Oudheidkamer Hoolt’n en Stichting Viering Nationale Feestdagen.

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd en vermoord zijn. De kunstenaar noemt ze ‘Stolpersteine’ omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Op de stenen zijn, in een messing plaatje, de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. Tegelijk met het plaatsen van deze Stolpersteine in Holten in 2012 is er een lesbrief gemaakt voor de schoolkinderen over de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Op donderdag 16 april worden de Stolpersteine speciaal voor de Nationale Herdenking op 4 mei schoongemaakt. De Oudheidkamer Hoolt’n en de Stichting Viering Nationale Feestdagen (SVNF) hebben hiervoor de handen ineengeslagen. Hierbij worden zij ondersteund door de Haarschool, die dit jaar de herdenking vanuit de scholen verzorgt.

Leerlingen van de Haarschool krijgen eerst het verhaal in de klas uitgelegd over het hoe en waarom van Stolpersteine door mensen van de Oudheidkamer Hoolt’n. Daarna gaan zij aan de slag om de stenen schoon te maken in de Oranjestraat, Burgemeester van de Borchstraat en de Dorpsstraat. De Oudheidkamer en SVNF zijn erg verheugd met de medewerking van de Haarschool.

Wilt u meer weten over Stolpersteine in Holten?
Kijk dan op www.oudheidkamerholten.nl/stolpersteine

Ga terug...