Kunst op straat over vrijheid door Reggesteyner Mark - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiƫn

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Kunst op straat over vrijheid door Reggesteyner Mark

Geplaatst op: 16-04-2015 |

Vijf-havoleerling Mark Hasselo is van het ondernemende soort. Voor zijn eindexamenwerkstuk haakt hij aan bij de gedachte dat 'kunst op straat ligt'. Hiervoor vond hij zelf een passende plek. Mark heeft zich bij het maken van zijn kunstwerk laten inspireren door Banksy. In zijn straatkunst, met een doorgaans pacifistische boodschap, combineert hij met graffiti in een kenmerkende sjabloontechniek. Mark zette zijn eigen variant over het thema vrijheid op de tegels van het plein bij het Memory Oorlogs- en Vrijheidsmuseum in Nijverdal.

Zijn kunstwerk is nog ongeveer een maand te bewonderen, daarna zal het langzaam vervagen. Aan realiteitszin ontbreekt het de jonge kunstenaar niet, hij beseft dat het achterlaten van een blijvend graffitywerk niet zonder meer wordt gewaardeerd. Daarom ging Mark op zoek naar alternatieve technieken. Op het internet vond hij een manier waarbij de kunstenaar gebruikmaakt van sjablonen, waarbij hij de uitgesneden delen op donkere, vieze stenen, onder hoge druk schoonspuit. Hierdoor ontstaat een tekening. Die techniek heeft Mark nu toegepast. Van karton maakte hij sjablonen die hij bij de randen verstevigde met ducktape. Met dit eindexamenwerk zocht hij de grenzen op van wat buiten mogelijk was voor een tijdelijk werkstuk.

Vrijheid

Mark sloot voor zijn ontwerp aan bij zowel het verleden als de actualiteit: de viering van de bevrijding van Nijverdal, nu zeventig jaar geleden. Hij nam contact op met het Oorlogs- en Vrijheidsmuseum, liet zijn ontwerp zien en vroeg of hij deze op het plein bij het museum mocht maken. Zijn kritische ontwerp verbeeldt een soldaat die de vrijheid afschiet. De afbeelding is kleurrijk en heeft veel contrast. Ook het logo van 'zeventig jaar bevrijding' is erin verwerkt. Het kunstwerk is net zolang te bewonderen tot de ondergrond weer "gewoon smoezelig" is.

Ga terug...