De eikenprocessierups veroorzaakt overlast - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

De eikenprocessierups veroorzaakt overlast

Geplaatst op: 21-04-2015 |

Op een groot aantal eikenbomen in bijna heel Nederland kunt u in mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Ook in onze gemeente.
Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen.

De haren van deze rups kunnen klachten veroorzaken, zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Het is dan ook verstandig om de rupsen met rust te laten en contact met nesten en spinsels te vermijden.

Wat moet u doen als u in aanraking met de rups bent gekomen?
In de folder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kunt u lezen hoe u de eikenprocessierups kunt herkennen en hoe u het ongemak na contact met brandharen kunt beperken.

Wat moet u doen als u de rupsen in eikenbomen aantreft?
De belangrijkste tip: probeer de rupsen niet zelf te verwijderen! Laat de rupsen en hun spinsels met rust.

Eikenbomen op particuliere grond
Als u in uw tuin en/of land eikenbomen heeft waar de eikenprocessierups in zit, moet u deze zelf laten weghalen. Dit kunt u laten doen door een gespecialiseerd bedrijf.
Voor meer informatie over deze bedrijven kunt u contact opnemen met Henry Schulenburg, telefoon 06 51 56 33 76, e-mail h.schulenburg@rijssen-holten.nl.

Eikenbomen in de openbare ruimte (gemeentegrond)
Als u de rupsen op één of meerdere eikenbomen in de openbare ruimte ziet, kunt u dat telefonisch melden via het meldpunt tussen 10.00-12.00 uur op t. (0548) 854856 of u kunt het digitaal melden. Als de boom op een plek staat waar veel mensen komen, zorgen wij ervoor dat ze weggehaald worden.

Meer informatie
Voor meer informatie over de eikenprocessierups kunt u contact opnemen met de afdeling Milieu en Gezondheid van de GGD Twente, via tel. 0900 277 77 77 (lokaal tarief) of via e-mail milieuengezondheid@ggdijsselland.nl.

Ga terug...