Kerkenraden willen verbod Elsrock - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Kerkenraden willen verbod Elsrock

Geplaatst op: 07-07-2006 |

De kerkenraden van de Hervormde en Gereformeerde Gemeenten in Rijssen-Holten vragen Burgemeester en Wethouders het metalrockfestival Elsrock open air op 26 augustus te verbieden. Die dag zouden bands optreden die godslasterlijk zijn.
Deze mening baseren zij op het programma van de tweede editie van Elsrock, dat zaterdag 26 augustus wordt gehouden aan de Elsmaten in Rijssen. Voor de bezwaarmakers is het idee dat rockgroepen het christelijke geloof lasteren in hun woonplaats ‘onacceptabel’. Zij geven aan ‘teleurgesteld’ te zijn dat het gemeentebestuur het festival een vergunning verleende.

In de brief, die zij woensdag aanboden aan het college, geven de kerkenraden aan dat de grote christelijke bevolkingsgroep in Rijssen-Holten zich ‘niet gerespecteerd en niet erkend voelt’ door het gemeentebestuur wanneer het festival - alsnog- doorgang vindt.
Het evenement zou tegen het christelijke leefpatroon in het openbare leven ingaan. Daarom maken zij ‘met klem’ bezwaar tegen de vergunning, die aan de organisatie van het festival is verleend en vragen zij om een verbod.
De brief, ondertekend door G. Flim en dominee A. Schreuder, werd geschreven namens de meerderheid van de protestants-christelijke kerkraden van de gemeente Rijssen-Holten. Hij werd mede opgesteld namens de Hervormde Gemeente Rijssen, de Hersteld Hervormde Gemeenten Rehoboth, de Gereformeerde Gemeenten (Noord, West en Zuid), de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (Eskerk) en de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (buiten verband), de Oud Gereformeerde Gemeente (Oranjekerk) en de Oud Gereformeerde Kerk (Bevervoorde).
De organisatie van Elsrock is ‘op z’n zachtst gezegd niet blij’ met de brief. Richard Dittrich laat in een eerste reactie op de brief van de kerkraden doorschemeren dat het hen niet helemaal overvalt, gezien het christelijke karakter van Rijssen.
In april dit jaar gaven zij in een interview met deze krant al aan rekening te willen houden met de christelijke inwoners van Rijssen. Daarom boekten zij bijvoorbeeld bewust geen bands, die satanische teksten in hun muziek gebruiken.
Het bestuur van de Stichting Elsrock geeft als reactie op de brief aan dat zij de reactie van de gezamenlijke kerken tegen het Elsrock open air festival betreurt. ‘Het is geenszins de bedoeling dat wij een bepaalde groepering te Rijssen willen kwetsen.’ aldus de organisatie. ‘Wel vinden wij dat ook rekening kan worden gehouden met andersdenkenden die wel van dit muziekgenre houden. Hetgeen voor ons een van de redenen is geweest om dit festival te organiseren.’

De organisatie van Elsrock open air ziet geen onderscheid tussen haar festival en andere muzikale evenementen in de gemeente Rijssen-Holten. ‘Ons festival is één van de vele muziekcultuur uitingen zoals deze in Rijssen het gehele jaar door plaats vinden.’

Bron: Tc Tubantia

Ga terug...