Dodenherdenking in Rijssen op 4 mei met bezinningsbijeenkomst, - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Dodenherdenking in Rijssen op 4 mei met bezinningsbijeenkomst,

Geplaatst op: 25-04-2015 |

In verband met 70 jaar bevrijding van Nederland worden de leerlingen uit het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs ingezet bij de herdenkingsplechtigheden. De leerlingen lezen hun zelfgeschreven gedichten voor over het thema 70 jaar bevrijding. Dat zal maandag 4 mei ook gebeuren bij de herdenking op de Joodse begraafplaats aan de Arend Baanstraat, de Dodenherdenking maandagavond bij het oorlogsmonument aan de Lentfersweg en tijdens het herdenkingsconcert van het Rijssens Mannenkoor in de Schildkerk dat maandagavond om 20.30 uur begint.

Volgens Comitévoorzitter Peter Mensink is het onze taak om te blijven herdenken en de vrijheid door te geven. “Juist daarom hebben we ook de leerlingen betrokken bij alle plechtigheden, want deze jongeren zijn de mensen van morgen aan wie wij de vrijheid doorgeven. Zo hopen we dat ze de vrijheid koesteren en zullen bewaren.” Mensink is bijzonder blij dat er vanuit het onderwijs zo veel respons is gekomen. “Er zijn mooie gedichten aangeleverd en we vinden het geweldig dat de leerlingen ze ook zelf willen voorlezen.”

De Dodenherdenking op maandag 4 mei bij het oorlogsmonument aan de Lentfersweg wordt ook dit jaar voorafgegaan door een korte bezinningsbijeenkomst in de hervormde Schildkerk. De bezinningsbijeenkomst wordt deze keer geleid door ds. A. Schreuder. Stadsorganist Dick Sanderman bespeelt het orgel. De bijeenkomst duurt van 19.00 tot 19.30 uur. De hoofdingang van de Schildkerk gaat open om 18.45 uur. Na afloop kunnen de bezoekers desgewenst aansluiten bij de Stille Tocht naar het oorlogsmonument. Opstellen tussen het stadhuis en de Schildkerk in de Kerkstraat. De tamboers van Wilhelmina met omfloerste trom gaan voorop, daarna volgende de kransdragers met de nabestaanden, het Comité en de rest van de stoet.

Het initiatief tot de bezinningsbijeenkomst in de Schildkerk is genomen door ds. C. G. Visser en wordt ondersteund door de Rijssense pastores. Zij leiden jaarlijks bij toerbeurt de bijeenkomst. Wie de bijeenkomst in de Schildkerk niet wil bijwonen, kan vanaf 19.00 uur verzamelen in de stadhuishal. Het accent in de bijeenkomst ligt op bezinning, terwijl locoburgemeester B. Beens in zijn toespraak bij het oorlogsmonument het herdenken zal benadrukken.

Bij de herdenkingsplechtigheid aan de Lentfersweg is een erewacht aanwezig van de Rijssense brandweer en het Korps Nationale Reserve (Natres). Hoornblazer Johan Kalter blaast The Last Post. Het koperensemble van Wilhelmina speelt koraalmuziek. De kransen worden gedragen door oud-mariniers en scouting Rijssen verleent hand- en spandiensten.

Ga terug...