Presentatie Bevrijdingskroniek Rijssen - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Presentatie Bevrijdingskroniek Rijssen

Geplaatst op: 27-04-2015 |

De stichting Historisch Oarfgood Riessen (HOR) en het Rijssens Museum geven een speciaal magazine uit ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding van Rijssen. In deze Bevrijdingskroniek staan ongepubliceerde verhalen van en over Rijssenaren tijdens de Duitse bezetting. Onder andere is een lang interview opgenomen dat Gerrit Kraa ooit hield met Ies de Lange, de bekende Rijssense ondernemer van joodse afkomst.

Volgens voorzitter Jan Slofstra van de stichting Historisch Oarfgood Riessen was 70 jaar bevrijding van Rijssen een goede aanleiding om voor de speciale uitgave. “We hebben bewust gezocht naar historisch materiaal dat nog niet in allerlei eerdere herdenkingsuitgaven staat. Toen we onze zoektocht startten kwam er nog heel wat boven water dat de moeite van het publiceren en bewaren waard is.”

In de Bevrijdingskroniek staan niet alleen verhalen uit het verleden. Ook het verhaal achter het onlangs onthulde monument aan de Huttenwal is opgenomen. Daarin staat te lezen wat de aanleiding is geweest en voor wie het nieuwste monument van Rijssen bedoeld is. Ook alle Rijssense oorlogsslachtoffers zijn vermeld. Gerrit ten Wolthuis heeft rijkelijk geput uit zijn grote persoonlijke archief en de Kroniek van vele illustraties voorzien.

Aan de Bevrijdingskroniek hoeft niet verdiend te worden. “We verkopen hem tegen kostprijs en dat is € 4,95” zegt Slofstra. Woensdagmiddag 29 april neemt cultuurwethouder Ben Beens het eerste exemplaar in ontvangst in het Rijssens Museum. Daarna is het magazine te koop op het Rijssens Museum en in de Rijssense boekhandels.

Ga terug...