Tentoonstelling Paul Citroen- Portretten en landschappen’ geopend. - Radio 350

Tentoonstelling Paul Citroen- Portretten en landschappen’ geopend.

Geplaatst op: 09-05-2015 |

Op vrijdag 22 mei wordt om 15.00 uur in de Nagelhoutzaal van het Kulturhus in Holten de tentoonstelling ‘Paul Citroen- Portretten en landschappen’ geopend. De inloop is vanaf 14.30 uur.

Deze expositie maakt deel uit van de reeks FUNDATIEfusions en wordt door Museum de Fundatie in nauwe samenwerking met Stichting Collectie Nagelhout Holten gerealiseerd. Van 23 mei t/m 25 september 2015 zullen in Holten zo’n 55 schilderijen, tekeningen en foto’s van Citroen te zien zijn. Een werk van Jan Sluijters uit de Collectie Nagelhout wordt in dezelfde periode in Zwolle getoond.

In de eerste decennia van de vorige eeuw was Berlijn het brandpunt van de artistieke avant-garde. Paul Citroen, die in 1896 in de stad werd geboren en als student het modernistische Bauhaus in Weimar bezocht, kwam al op jonge leeftijd in contact met grote kunstenaars als Paul Klee en Wassily Kandinsky. Nadat hij in 1928 naar Amsterdam was verhuisd, publiceerde Citroen in 1931 Palet - een boek gewijd aan de hedendaagse Nederlandsche schilderkunst, met onder andere werk van kunstenaars die later door J.P. Nagelhout zouden worden verzameld, zoals Leo Gestel, Raoul Hynckes en Jan Sluijters. Ook Citroen zelf staat in het boek. Na een korte tijd van experiment vond hij in de Nieuwe Zakelijkheid van de jaren ’20 en ’30 zijn eigen stijl, gebaseerd op een heldere weergave van de werkelijkheid. Zowel met zijn foto’s als met zijn tekeningen en schilderijen richtte hij zich primair op het portret. Hij portretteerde gewone mensen, die hij toevallig kende of op straat tegenkwam, collega’s en leerlingen van de Nieuwe Kunstschool in Amsterdam en de Koninklijke Academie in Den Haag, maar ook nationale en internationale beroemdheden. Een portret maken was voor hem een manier om tot de mensen door te dringen. Het landschap rond Wassenaar, waar hij vanaf 1936 woonde, vormde een noodzakelijk tegenwicht voor het hectische moderne leven. Datzelfde geldt voor Florence, waar hij herhaaldelijk de Piazza della Signoria met zijn kunstschatten tekende. Sinds 1971 zijn meer dan 2000 schilderijen en tekeningen van Paul Citroen in bezit gekomen van de Provincie Overijssel. Sommige werken werden aangekocht, andere belandden via de nalatenschap van de kunstenaar in de provinciale collectie, die door Museum de Fundatie wordt beheerd.

Ga terug...