Gastvrijheid in de Herberg’ met Diederik Stapel - Radio 350

Gastvrijheid in de Herberg’ met Diederik Stapel

Geplaatst op: 11-05-2015 |

Cultuurcentrum Herberg de Pol in Diepenheim presenteert op vrijdag 5 juni aanstaande een aflevering in de maandelijkse serie 'Gastvrijheid in de Herberg'. Deze maand wordt de feestzaal aan Diederik Stapel beschikbaar gesteld. Diederik was hoogleraar sociale psychologie in Tilburg, totdat in 2011 bekend werd dat hij fraudeerde met onderzoekgegevens. De titel van zijn avond is: ‘Wat rest is intens verdriet’. Hij stelt zelf zijn ideale avond samen en maakt daar zijn gasten deelgenoot van. De aanvang is 20.30 uur, entree is €5.

Stapel is schilder in zijn hoofd. Zijn creaties zijn grillig, vooral na het einde van zijn wetenschappelijke loopbaan. Verfijnde stroken verf aan de hand van muziek (Van Bach via Reich naar Sufjan Stevens). Fragmenten van films ( Kaos, Peggy Sue got married en Hannah and her sisters) zijn het palet. Als schildersezel gebruikt hij teksten uit zijn eigen boeken (Ontsporing, de fictiefabriek en uit de niet gepubliceerde overlevingsreisgids Omwegen naar geluk). Afbeeldingen van de mariaboodschap van Fra Angelico, Convergence van Jackson Pollack en Victorie Boogie Woogie van Mondriaan zijn de fijne penselen op het tere doek dat Diederik Stapel in zijn hoofd gebruikt.

Diederik Stapel is op zoek naar wat het leven aan hem bindt. Hij worstelt met pijn en verdriet in een wereld, dat niet is waarop hij had gehoopt. Voorop gesteld dat hij volledig de verantwoordelijkheid neemt voor wat hij heeft gedaan, hij zal de gitzwarte bladzijden in zijn leven niet mijden. Uit dat diepe dal krabbelend neemt hij zijn gasten mee in een breed geschakeerde, interessante en inspirerende avond. Gebruik makend van alle mogelijke kunstmanieren om ondanks alles iets van het leven te maken.

Diederik Stapel (Oegstgeest 1966) studeerde psychologie en communicatiewetenschap in Amsterdam en was jarenlang werkzaam in de universitaire wereld als (hoog)leraar, onderzoeker en bestuurder. In september 2011 kwam er een abrupt einde aan zijn wetenschappelijke loopbaan toen bleek dat hij onderzoeksresultaten had aangepast en verzonnen.
Wat volgde was een diepe, existentiële val. Met behulp van vrienden, familie, therapie en zijn kennis van de psychologie heeft Diederik de afgelopen jaren geleerd zijn demonen te temmen. Hij wil zijn kennis, talenten, inzichten en ervaringen inzetten op een manier die goed en zinvol is.

Kaarten à € 5,00 kunnen worden gereserveerd via herbergdepol.nl/tickets of terplekke gekocht bij Herberg de Pol, Raadhuisstraat 8 te Diepenheim.

Ga terug...