Streektaal in Stijl in het Rijssens Museum - Radio 350

Streektaal in Stijl in het Rijssens Museum

Geplaatst op: 22-05-2015 |

Literaire verhalen en gedichten in de streektaal zijn te horen op donderdagavond 28 mei in het Rijssens Museum vanaf 20.00 uur. Onder het motto Streektaal in Stijl organiseert de stichting Twentaal met ’n Kreenk vuur de Twentse Sproak (KTS) literaire streektaalavonden waarbij het accent ligt op poëzie en proza dat ergens over gaat. Bijdragen komen van streektaalschrijver Gerrit Kraa, Twentaalvoorzitter Bert Groothengel, Kees Jansen en Thea Kroes.

Gertjan ter Harmsel presenteert deze keer het programma, omdat Thea Kroese die avond een literaire bijdrage levert. Op haar eigen onnavolgbare wijze vertelt zij sagen en legenden. Klassiekers en nieuwe gedichten zijn er in de streektaal en daarvoor tekenen Arie Jansen en Gerrit Dannenberg. Twee nieuwelingen in de streektaalschrijverij komen ook aan bod. Dat zijn John Eertink en Gerrit Beunk. Beiden deden de laatste keer mee aan de schrijfwedstrijd van ’n Kreenk, waarbij Eertink de eerste prijs behaalde. De toegang is gratis. Na afloop kan er een vrijwillige bijdrage worden gegeven die zal worden gebruik ter bestrijding van de onkosten.

In samenwerking met de KTS organiseerde Twentaal de afgelopen jaren grote streektaalevenementen met een gevarieerd programma. Nu is Twentaal weer helemaal terug bij de streektaalliteratuur. Streektaal in Stijl in het Rijssens Museum is de eerste in een serie informele, literaire streektaalavonden door heel Twente. In het najaar is Streektaal in Stijl in Restaurant de Kroon in Hellendoorn. Daar treden dan ook streektaalschrijvers uit die omgeving op.

Ga terug...