Ook protest SGP en CU tegen komst metalfestival - Radio 350
Nu op Radio 350
10:00 - 12:00 uur
350 RegioRuil
Playing
Straks
12:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Ook protest SGP en CU tegen komst metalfestival

Geplaatst op: 22-07-2006 |

RIJSSEN - SGP en ChristenUnie (CU) vinden dat het college van Burgemeester en Wethouders ‘al het mogelijke in het werk moet stellen’ om ervoor te zorgen dat het metalfestival Elsrock geen doorgang vindt. Dat schrijven zij in hun brief aan het college. De partijen beroepen zich daarbij op het vloekverbod in de APV van de gemeente.
SGP en CU noemen het metalfestival Elsrock ‘niet passend’ en ‘kwetsend voor een groot deel van de Rijssense bevolking’. ‘Het festival en de gecontracteerde bands druisen lijnrecht in tegen de bijbelse normen en waarden’, schrijven SGP en CU.
De partijen willen van het college weten of de vergunning wel op de juiste gronden is verleend en of wel aan alle eisen kan worden voldaan als het gaat om openbare orde en veiligheid en milieu- en geluidscriteria. Ook willen de partijen weten of het college op de hoogte was van de programmering van het festival ten tijde van het verlenen van de vergunning en op welke manier de programmering is betrokken bij de toetsing. Verder zijn SGP en CU van mening dat teksten bij dergelijke muziek (death, trash en doom metal bands) strijdig zijn met de bepalingen over de openbare zedelijkheid en het vloekverbod/bezigen van onwelvoeglijk taalgebruik zoals de APV van Rijssen-Holten die kent. De beide confessionele partijen vinden dat ‘het niet past een dergelijk evenement te organiseren in onze gemeente’.
Het is echter maar zeer de vraag of het vloekverbod in de APV reden geeft het festival niet door te laten gaan. Eerder deze maand probeerde de SGP in Staphorst een concert van Normaal op principiële gronden te weigeren. Dat lukte niet, omdat een dergelijk besluit juridisch niet houdbaar is volgens de burgemeester van Staphorst Joop Alssema.
De gemeente Rijssen-Holten heeft op dit moment de vragen van de beide partijen in behandeling en kan nog geen uitspraken doen over de juridische mogelijkheid het festival te verbieden. Zo’n verbod zou betekenen dat de gemeente iets kan verbieden, omdat zij verwacht dat de APV overtreden wordt.


Raadslid Jan Ligtenberg was wethouder namens de SGP in de periode dat de vergunning voor Elsrock werd verleend (zomer 2005). Hij zegt echter de aanvraag nooit te hebben gezien. ‘Het is mij volstrekt onbekend dat er een aanvraag voor dat festival is ingediend. Die aanvraag wordt behandeld door de portefeuillehouder. In dit geval de burgemeester. Het gaat hier echter om een mandaat, dus het is nog maar de vraag of de burgemeester de vergunningaanvraag zelf getoetst heeft en zo ja aan welke criteria’, aldus Ligtenberg.

Bron: TcTubantia

Ga terug...