Jaarpaal Wereldtijdpad 2014 geïnspireerd op val van de Berlijnse muur - Radio 350
Nu op Radio 350
14:00 - 18:00 uur
Radio 350 Sport
Playing
Straks
18:00 - 23:00 uur
350 Hits
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Jaarpaal Wereldtijdpad 2014 geïnspireerd op val van de Berlijnse muur

Geplaatst op: 11-06-2015 |

Zaterdag 20 juni onthult wethouder Beens van gemeente Rijssen-Holten de wereldtijdpaal 2014. De paal is dit jaar gemaakt door kunstenares Viorica Cernica en is geïnspireerd op het feit dat vorig jaar de val van de muur feestelijk herdacht is in Berlijn. De onthulling zal plaatsvinden op de Kalfstermansweide en zal vergezeld gaan van muziek en dans.


Op 20 juni om 15.30 uur zal de heer B.Beens, cultuurwethouder van de gemeente Rijssen-Holten, de sculptuur onthullen. Hij krijgt daarbij assistentie van de streetdancegroep van s.v. BATO. Verder is er een optreden van zanger Jordy Kamphuis. De winnaar van de gedichtenwedstrijd die de Stichting Evenementen Holten voor leerlingen van basisscholen uitschreef, draagt een zelfgemaakt gedicht voor. Thema van dit gedicht is “het leven in een wereld zonder scheidsmuren”.

Tijdens de feestelijke onthulling maakt Floor Looy van de Stichting Wereldtijdpad bekend wie de winnaars zijn van de nieuwsprijsvraag van Twentsche Courant Tubantia. Lezers van de krant stuurden suggesties in voor gebeurtenissen die op de nieuwe jaarpaal vermeld staan.

Kunstenares Viorica Cernica zal vertellen welke muren ze met de lijnen op haar kunstwerk heeft afgebeeld. De feestelijke herdenking in Berlijn inspireerde haar bij het maken van haar sculptuur voor jaarpaal 2014. Viorica is een veelzijdige kunstenares, geboren in Roemenië (Boekarest, 1985) die nu zeven jaar in Deventer woont en werkt. ”Het resultaat mag er zijn”, zegt Looy. ”Het is een robuust stuk ‘muur’ met aan weerszijden een patroon van lijnen die de loop van muren uit de hele wereld weergeven. Want ook nu nog vinden we op tal van plaatsen muren die bedoeld zijn om bevolkingsgroepen of illegalen tegen te houden. Bijvoorbeeld in Israël, Noord-Ierland, Korea, de Westelijke Sahara en op de grens van Mexico en de VS.”

De nieuwe jaarpaal is onderdeel van de rij kunstpalen op de Kalfstermansweide in hartje Holten. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar heeft de Stichting Wereldtijdpad aan een jonge kunstenaar opdracht gegeven een bijzondere jaarpaal te ontwerpen. Dat gebeurt in de traditie van Jo Nagelhout, voormalig huisarts in Holten, die midden vorige eeuw kunstenaars naar het dorp haalde om er te werken. Het resultaat is nog steeds te bewonderen in het Kulturhus waar de collectie Nagelhout een eigen expositieruimte heeft.

Voor meer informatie www.wereldtijdpad.nl

Ga terug...