Roelf Wolterink voltooit overzichtswerk Rijssenaren in Indië - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Roelf Wolterink voltooit overzichtswerk Rijssenaren in Indië

Geplaatst op: 12-06-2015 |

De Rijssense oud-verzetsman en oud-Indiëganger Roelf Wolterink (91) presenteert vrijdag 19 juni in het Parkgebouw zijn boek Rijssenaren in Indië. Wolterink heeft de gegevens van maar liefst 221 Rijssense oud-Indiëgangers verzameld en gebundeld. Het resultaat is een indrukwekkend naslagwerk van 475 bladzijden.

Vrijdagmiddag om 16.00 uur zal Wolterink het eerste exemplaar overhandigen aan burgemeester A. Hofland. “Anneke Brinks en Gerrit ten Wolthuis wil ik vrijdag ook een exemplaar aanbieden,” zegt Wolterink. “Anneke heeft al het typewerk gedaan en Gerrit ten Wolthuis heeft het boek royaal van historisch fotomateriaal voorzien uit zijn enorme eigen collectie. We hebben er hard aan gewerkt om het boek nog voor Vaderdag in de winkel te krijgen en dat is gelukt. Het kost € 18,95.”

Het boek Rijssenaren in Indië geeft een overzicht van de Rijssenaren die vrijwillig of dienstplichtig een aantal jaren in het toenmalige Nederlands-Indië verbleven om deel te nemen aan de politionele acties. Van de oud-Indiëgangers zijn portretten van hun militaire diensttijd opgenomen en gegevens over hun tijdstip van vertrek en terugkeer naar het vaderland. Via een index zijn alle militairen gemakkelijk terug te vinden.

Volgens Wolterink is het boek ook voor nabestaanden van de oud-Indiëgangers van belang. “Veel van die jongens hebben heel wat meegemaakt, maar ze hebben er nooit over kunnen of willen praten. Soms hebben ze hun verhalen aan papier toevertrouwd of er toch wel eens met anderen over gesproken. Alle beschikbare gegevens zijn nu verzameld en in dit boek opgenomen.” Het boek is te koop bij de Rijssense boekhandels en bij Wolterink zelf.

Roelf Wolterink heeft meerdere overzichtswerken op zijn naam staan. Zo maakte een overzicht van de joodse stadgenoten die in de Duitse vernietigingskampen zijn omgekomen. Enkele jaren geleden verscheen een boek over Rijssenaren in de Tweede Wereldoorlog. Zijn laatste publicatie ging over Rijssenaren die als dwangarbeider in de Duitse oorlogsindustrie waren tewerkgesteld.

Ga terug...