Vitens: Beperk waterverbruik - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiƫn

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Vitens: Beperk waterverbruik

Geplaatst op: 02-07-2015 |

Vitens vraagt haar 5,6 miljoen klanten in Utrecht, Flevoland, Friesland, Overijssel, Gelderland en een deel van Noord-Holland en Drenthe, bewuster om te gaan met watergebruik en waar mogelijk te beperken.

Activiteiten zoals het sproeien van tuinen, het vullen van zwembadjes, en het wassen van auto's vragen zeer grote hoeveelheden water. Gevraagd wordt om deze activiteiten te beperken, met name tussen 18.00 en 22.00 's avonds. Woensdag leverde Vitens in totaal 1.4 miljard liter water aan haar klanten. De top lag gisteren tussen 6 en 8 uur 's avond toen er 86 miljoen liter per uur uitging. Meer dan het eerdere record op dinsdag en 40 procent meer dan normaal. Niet eerder stroomde er in 1 dag zoveel water uit kranen. Wanneer de temperaturen stijgen gaat ook het waterverbruik omhoog. Ook op dit moment wordt aanzienlijk meer water verbruikt dan normaal. Vitens verwacht vandaag opnieuw een verbruiksrecord te breken.

Voldoende water maar piekverbruik zorgt voor lagere waterdruk
Door de enorme vraag kan met name in de landelijke gebieden, onder andere door het besproeien van tuinen, de waterdruk tijdens piekmomenten en in de avond aanzienlijk lager zijn dan normaal. In vergelijking tot in stedelijk gebied, legt het drinkwater in buitengebieden een langere weg in de leidingen af voordat het bij de huizen uit de kraan stroomt. Doordat water altijd de snelste uitweg zoekt, stroomt het door de eerste kraan die openstaat het hardst. Mensen die relatief aan het eind van de waterleiding zitten, kunnen daardoor een wat lagere waterdruk ervaren. Er is voldoende water beschikbaar, maar door het verbruik over de dag te spreiden kan iedereen van het water blijven genieten. Vitens is dankbaar voor alle hulp zodat iedereen gedurende de dag over kraanwater met voldoende druk kan blijven beschikken.

Bruin water
Een ander effect van de hoge waterafname is de mogelijkheid dat er af en toe op sommige plekken bruin water uit de kraan komt. Deze bruine kleur wordt veroorzaakt doordat bij een hoger waterverbruik de stroomsnelheid van het water aanzienlijk toeneemt. Hierdoor komen kleine ijzerdeeltjes los en die geven het water een bruine kleur. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid, ijzer komt van nature voor in water.

Vitens doet al het mogelijke om de druk op peil te houden. Inwoners zelf kunnen hieraan bijdragen door niet-noodzakelijk gebruik van water te beperken. Zo wordt het waterverbruik meer gespreid, wat de kans op drukverschillen en bruin water vermindert.

Ga terug...