Vaartocht met Enterse Zomp - Radio 350
Nu op Radio 350
14:00 - 16:00 uur
Samen Zijn
Playing
Straks
16:00 - 18:00 uur
De Middagmix
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiƫn

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Vaartocht met Enterse Zomp

Geplaatst op: 03-07-2015 |

In de maanden juli en augustus kunnen de vakantiegangers weer een tocht over de Regge maken. Elk uur, vanaf 11.00 uur tot de laatste om 16.00 uur, is er een vaartocht. Altijd zijn er twee schippers aan boord, waarvan de ene vaart en de andere interessante bijzonderheden vertelt over onder andere de Regge, de natuur, zompenvaart en alles wat met het varen te maken heeft. Deze tochten van een klein uur zijn zeer geschikt voor het hele gezin. De afvaarten zijn: in Rijssen bij de Pelmolen, in Enter bij de Waarf en in Hellendoorn achter de IJsfabriek.

De Regge is de laatste jaren door het waterschap Vechtstromen weer grotendeels teruggebracht naar zijn oude vaargeulen. Vroeger zijn alle meanderingen (bochten) rechtgetrokken, maar door de nieuwe inzichten in natuur en waterhuishouding komt de oude Reggeloop weer terug. Er zijn wanden gemaakt waar het ijsvogeltje in kan nestelen. 'Grote kans dat een ijsvogeltje langs komt flitsen met zijn schitterende kleurentooi van onnatuurlijke helderheid. Of zie de zwanen in hun grote nesten in het water. Zijn er jonge zwaantjes, kom dan niet te dichtbij', vertelt Marinus Waanders.

'De schipper vertelt over heden en verleden. Bijzonder is het oude verhaal dat schipper Wim Nijenhuis vertelt over welke problemen de zompschipper vroeger hadden. Een Enterse schipper moet voor Pasen met een zomp vol eieren naar Amsterdam. Hij vaart op de Zuiderzee en de wind valt helemaal weg en komt dagenlang bijna geen meter vooruit. Hierdoor komt hij pas na Pasen in Amsterdam aan. De eierkoopman weigert de eieren af te nemen omdat ze te laat zijn afgeleverd. De schipper gaat naar de rechter en die beslist anders, want de schipper kan er niets aan doen dat er geen wind meer is.'

De vaardagen met elk uur een afvaart zijn in Hellendoorn en Enter van 8 juli tot en met 29 augustus op woensdag tot en met zaterdag. In Rijssen van 6 juli tot en met 28 augustus op maandag tot en met vrijdag. De kosten zijn voor volwassenen 4,50 euro, voor kinderen 2 euro en maximaal voor een gezin 13 euro.

Ga terug...