Reis door verschillende landbouwtijdperken tijdens de Oogstdagen 2015. - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Reis door verschillende landbouwtijdperken tijdens de Oogstdagen 2015.

Geplaatst op: 16-07-2015 |

Zaterdag 25 juli wordt aan het Beukenlaantje in Holten de jaarlijkse Oogstdag gehouden. Ter ere van het 125 bestaan van de Molen De Hegeman te Dijkerhoek is er op 1augustus ook een Oogstdag bij de molen in Dijkerhoek.

Bezoekers maken tijdens dit evenement een reis door verschillende landbouwtijdperken en kunnen met eigen ogen zien hoe het oogsten van graan er in vroeger tijden aan toe ging. Maar ook de moderne technieken voor het maaien van graan laten de organisatoren zien. Tevens zijn er streekproducten te koop en zijn er demonstraties van oude ambachten.

,,We willen bezoekers graag de ontwikkeling van de landbouw laten zien”, zegt Wim Meuleman. Hij is een van de organisatoren van de Oogstdag. ,,We starten met het handmaaien van rogge. Dat doen we met de “zicht”, een oud werktuig dat gebruikt werd om rogge mee te oogsten. Vervolgens laten we zien hoe met paarden de rogge gemaaid werd en zijn er vier bindsters die de rogge bij elkaar binden.”

Het is niet alleen een demonstratie van oude oogsttechnieken. Ook de modernere manieren komen aan bod. Zo zal er ook een combine te zien zijn die het graan meteen dorst. Maar ook ploegen met paarden en het inzaaien van stoppelknollen is onderdeel van het programma.

Streekproducten

Diverse lokale bedrijven zijn met standjes aanwezig waar bezoekers streekproducten kunnen kopen, zoals honing en jam. En ijs van ijsboerderij “Oans”. Maar ook Bakker Nijkamp met verschillende soorten broden is er te vinden.

Opening door burgemeester en dominee

De Oogstdag 2015 wordt geopend door Burgemeester Hofland en Dominee Gijssen. ,,Zij worden op de Kalfstermansweide opgehaald met een oude landbouwwagen met paarden er voor”, vertelt Meuleman. ,,We brengen ze vervolgens naar het Beukenlaantje en daar zal de dominee de eerste rogge met de zicht oogsten. Vervolgens zal de burgemeester het openingswoord doen. We zijn er trots op dat zij dit willen doen en we verwachten dat het een leuke dag zal worden”, besluit Meuleman.

Oogstdag Dijkerhoek

Een week later is er ook een Oogstdag in Dijkerhoek. Deze dag wordt eenmalig georganiseerd in verband met het 125-jarig bestaan van de molen en vindt plaats op het terrein bij Molen De Hegeman. Ook hier zal het oogsten van rogge met oude werktuigen gedemonstreerd worden.

In de molen is een kleine tentoonstelling van 125 jaar molen in Dijkerhoek en ook wordt een samenvatting getoond van het molenfeest van 25 jaar geleden.

Naast de standjes met streekproducten en oude ambachten zijn er deze dag ook heerlijke pannenkoeken verkrijgbaar.

Voor de kinderen is een educatieve toer georganiseerd: van zaaizaad tot brood!

Ga terug...