Opening Overijsselse Molendag bij Pelmolen - Radio 350
Nu op Radio 350
00:00 - 07:00 uur
350@Night
Playing
Straks
07:00 - 10:00 uur
De Ochtendshow
Livestream
Webcam
Luister naar Radio 350 via Windows Media Player  Luister naar Radio 350 via Winamp  Luister naar Radio 350 via iTunes  Luister naar Radio 350 via RealPlayer  Luister naar Radio 350 via je Mobiel
Wim Jansen Assurantiën

 

Radio 350 Twitter Radio 350 Facebook

Opening Overijsselse Molendag bij Pelmolen

Geplaatst op: 31-08-2006 |


RIJSSEN - De Pelmolen is op 9 september decor voor de officiële opening van de Overijsselse Molendag. Burgemeester Bort Koelewijn van Rijssen-Holten neemt dan het eerste exemplaar van de eerste Overijsselse Molenkalender in ontvangst van J. Jansen, directeur van Het Oversticht.
De Overijsselse Molendag is bedoeld om de molens in de provincie extra in de kijker te spelen en is in 1992 in het leven geroepen- naast de Nationale Molendag - om te voorkomen dat de niet-westelijke provincies vergeten werden. Dit jaar wordt met de presentatie van de kalender op die dag ook een voorschot genomen op het project ‘2007 Jaar van de Molens’.
De Overijsselse Molendag wordt elk jaar geopend in één van de zestig molens die de provincie rijk is. De organiserende Stichting de Overijsselse Molen (SOM) heeft voor deze veertiende editie voor de Pelmolen gekozen, omdat zij in verband met de kalender op zoek was naar een representatieve molen. De Pelmolen prijkt dan ook op de voorkant van de Overijsselse Molenkalender, die is gefinancierd door Het Oversticht en het Cogas Cultuurfonds. De officiële openingshandeling, het lichten van de vang, wordt verricht door gedeputeerde J. Kristen en R. Lanning, voorzitter van de SOM.

Behalve het officiële gedeelte, dat ’s morgens plaatsvindt, kent de Molendag ook een publiek gedeelte. Bij de Pelmolen is er 9 september vanaf 13.00 uur van alles te zien en te beleven. Zo staan er in het weiland naast de molen twintig antieke tractoren stationair te draaien. Op het molenerf laten een zeilmaker, klompenmaker, mandenvlechter en bijenhouder zien met welke ambachten een molenaar zich vroeger nog meer bezig kon houden. De binding van de molen met deze tijd wordt verbeeld door de aanwezigheid van de Monumentenwacht. Ook is er een mobiele watermolen aanwezig, waarmee demonstraties worden gehouden.

Ga terug...