Genomineerden Gemeentelijke Landschapsprijs 2015 bekend - Radio 350

Genomineerden Gemeentelijke Landschapsprijs 2015 bekend

Geplaatst op: 28-09-2015 |

Landschap Overijssel reikt jaarlijks de Gemeentelijke Landschapsprijs uit aan een gemeente die zich op een bijzondere wijze heeft ingezet voor behoud, beheer en ontwikkeling van het landschap. Dit jaar zijn de gemeenten Olst-Wijhe, Wierden en Zwolle, genomineerd. De Gemeentelijke Landschapsprijs 2015 wordt uitgereikt tijdens de Contactdag Gemeenten die dit jaar in de gemeente Hof van Twente is, de winnaar van de Landschapsprijs 2014. Met het uitreiken van deze prijs wil Landschap Overijssel gemeenten stimuleren om zich extra in te zetten voor de kwaliteit van het landschap.

De gemeente Olst-Wijhe is volgens de jury een gemeente die haar burgers actief betrekt bij het landschapsbeheer. In samenwerking met de andere gemeenten in Salland zet Olst-Wijhe zich actief in op het stimuleren van zogenoemde buurtcontracten. De gemeente Wierden heeft dit jaar onder andere de pilot Baanbrekend Landschap geïnitieerd, een zeer aansprekend initiatief waar landschapsonderhoud wordt uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De deelnemers van dit project worden opgeleid en begeleid richting een baan in de groene sector. De gemeente Zwolle is genomineerd vanwege de aansprekende manier waarop ze haar burgers bij haar groenbeleid betrekt. Maar ook vanwege haar eigen bermbeheer dat de gemeente al een aantal jaren nadrukkelijk op biodiversiteit richt.

Jury
De jury staat onder leiding van Martin Knol, voorzitter van Landschap Overijssel, en bestaat verder uit; gedeputeerde Hester Maij, wethouder Wim Meulenkamp van de gemeente Hof van Twente en directeur Bart Buijs van het Oversticht. Meulenkamp heeft plaats in de jury omdat de gemeente Hof van Twente afgelopen jaar de Gemeentelijke Landschapsprijs won.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking is een onderdeel van de Contactdag Gemeenten, die op 8 oktober plaatsvindt in de gemeente Hof van Twente. De prijs bestaat uit een geldbedrag van vijfduizend euro dat de winnende gemeente mag inzetten in een landschapsproject in de eigen gemeente. Daarnaast wordt op een prominente en voor iedereen toegankelijke plek in de gemeente een Linde geplant. De Landschapsprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Waardevol Overijssel
Overijssel is prachtig en waardevol en biedt veel afwisseling voor mens, plant en dier. Al dit moois moet beschermd worden voor onszelf en de generaties na ons. Landschap Overijssel beschermt de natuur en het landschap in Overijssel al meer dan tachtig jaar. In haar eigen 54 natuurterreinen, maar ook bij en met ruim 3.000 grondeigenaren. Dit doet zij samen met ruim 9.500 donateurs, bijna 50 Overijsselse bedrijfsvrienden en ruim 7.000 vrijwilligers. Meer informatie over het waardevolle Overijssel en hoe dit landschap te beleven op www.landschapoverijssel.nl.

Ga terug...